Nieuws/Financieel
1085634
Financieel

Betere resultaten voor Morgan Stanley

De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft in het tweede kwartaal een nettowinst behaald van 980 miljoen dollar (747 miljoen euro), tegen 591 miljoen dollar een jaar eerder. De hogere winst is onder meer te danken aan sterke prestaties bij de handel in aandelen en het vermogensbeheer. Dat meldde het bedrijf donderdag.

De totale inkomsten van de bank stegen naar 8,5 miljard dollar, tegen 6,9 miljard dollar een jaar geleden. De winst per aandeel exclusief bepaalde lasten en baten bedroeg 45 cent, terwijl analisten in doorsnee op 43 cent hadden gerekend.

,,We hebben dit kwartaal op jaarbasis aanzienlijke omzetgroei gezien bij onze vijf belangrijkste bedrijfsonderdelen en een hogere winstgevendheid in vergelijking met een jaar eerder'', aldus topman James Gorman van Morgan Stanley in een toelichting.

Top drie

De omzet uit de aandelenhandel en de verkoop van aandelen steeg tot 1,8 miljard dollar, van 1,3 miljard dollar een jaar eerder, aldus de bank. Ook zag de bank de inkomsten uit de handel in obligaties en grondstoffen groeien. Die stegen naar 1,2 miljard dollar, van 771 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2012. De inkomsten uit het adviseren bij fusies en overnames klommen naar 333 miljoen dollar, van 263 miljoen dollar vorig jaar.

Morgan Stanley was in de eerste helft van dit jaar de een op na grootste begeleider van beursgangen ter wereld en stond bij de top drie als het gaat om adviesverlening bij overnames en acquisities. Het vermogen onder beheer bij de bank kwam aan het einde van het afgelopen kwartaal uit op 1,8 biljoen dollar.