Nieuws/Financieel
1085725
Financieel

Onrust drukt sentiment

Zorgen over de impact van de volksopstand in Egypte heeft de olieprijs vannacht voor het eerst sinds 14 maanden weer tot boven de $ 100 doen stijgen. Een zeer negatieve ontwikkeling. Wereldwijde aandelenmarkten reageren vooralsnog negatief op de acuut ontstane spanningen in Egypte door het verspreidingsrisico naar andere gebieden in de olie rijke regio.

Geopolitieke spanningen zijn terug op de agenda. In de huidige crisisperiode in de eurozone, het voorzichtige economische Amerikaanse herstel, de prille successen van Abenomics in Japan en de vertragende groeimotor in China moeten we er niet aan denken als er een plotselinge spike in de olieprijs ontluikt. 

In Egypte dreigt het leger met meer bloedvergieten.  De Aziatische beurzen zijn zeer kwetsbaar voor een fors stijgende olieprijs. De WTI, West Texas Light Intermediate, leidende oliesoort, noteert vanochtend $ 101,47, een stijging met bijna 10 dollar sinds 1 januari. De olieprijs stijgt met alweer ruim 10 procent dit jaar tot nu toe.

 De grote angst is dat de fast money traders, de grote jongens van het snelle geld, op de fors stijgende olieprijs springen en deze in korte tijd zeer fors doen laten stijgen. Fast money is op zoek naar een nieuwe prooi. Indien zaken in Egypte uit de hand lopen, met verspreidingsrisico’s naar bijvoorbeeld Turkije-Syrië-Israël, dan staat er binnen no time $ 150 voor één vat olie op de borden.

En een acuut forse stijging van de olieprijs zal de winstgevendheid van het bedrijfsleven aantasten, werken als een verkapte belastingverhoging voor de consumenten doordat de benzineprijzen meteen fors opwaarts zullen volgen, daardoor het ingezette herstel in Amerika aantasten, de eurozone crisis en recessie verdiepen, Abenomiccs in Japan doen mislukken en China verder vertragen. Kunnen we niet gebruiken.

Politieke spanningen lijken weer terug te keren in Europa.  In Portugal heeft de minister van Buitenlandse Zaken , Paulo Portas, zijn ontslag ingediend in protest tegen de keiharde bezuiniging- en hervormingsagenda die het land verplicht uitvoert. En dat nog geen twee dagen nadat de Portugese minister van Financiën om dezelfde reden ook ontslag had ingediend en werd vervangen.

Politieke crisis in Portugal, een land wat ongekend grote moeilijkheden ervaart om zich te houden aan de overeengekomen afspraken over het bail out pakket van euro 78 miljard uit 2010. De Portugese bevolking lijdt er zwaar onder. De Portugese Premier, Pedro Passos Coelho, verklaarde gisterenavond dat  hij weigert het ontslag van minister van Buitenlandse zaken te accepteren en dat er een oplossing moet worden gezocht.

De Portugese minister van Buitenlandse zaken is de leider van de partner coalitie regeringspartij, dus wil de regering niet vallen, moet er een oplossing worden bereikt. En deze wordt voorzien in een herziening van de coalitie. De Portugese Premier stelt zijn eigen belang ondergeschikt aan het belang van het land, verklaarde hij gisterenavond.

Ik zal niet aftreden en mijn land aan zijn lot overlaten stelt de Portugese premier. Een val van de al 2 jaar zittende Portugese regering kan de bezuiniging- en hervormingsagenda flink vertragen met alle gevolgen van dien voor de financiële huishouding van Portugal. Een val van de Portugese regering kan tot financiële chaos leiden waar in ieder geval de trojka niet op zit te wachten.

De Griekse regering heeft gisteren een 3-daags ultimatum gekregen van de trojka om keihard zwart op wit aan te tonen dat het land volledig voldoet aan de afgesproken voorwaarden en condities van de bail out programma's. De Griekse regering was recent al verzwakt door het verlaten van de kleinste coalitiepartij waardoor in het Griekse parlement nog maar een meerderheid van 153 zetels resteert.  Op nog geen 11 miljoen mensen kent Griekenland een parlement van 300 leden.

Het parlement zou ook kunnen worden verkleind, een nieuwe bezuiniging.  Indien de Grieken niet de door de trojka vooraf gestelde doelen hebben bereikt, zal de trojka niet de volgende tranche van euro 8,1 miljard betalen. Tenminste dat zeggen ze. Iedereen behalve de trojka zelf weet dat de Grieken zich ook nu weer niet volledig hebben gehouden aan de gemaakte afspraken.

De Griekse regering zal natuurlijk ook nu weer dreigen met een val om toch de gelden weer binnen te kunnen krijgen. En zo gaat het al jaren. Honderden miljarden euro’s zijn verdwenen in het Griekse zwarte gat met als resultante een onhoudbare en nooit aflosbare staatsschuld van meer dan euro 320 miljard, een land in depressie met een werkloosheid van over 27 procent en een afspraak die in 2020 toch niet zal uitkomen. 

Griekenland is en blijft failliet en blijft alleen in leven door het trojka infuus. Vanaf oktober gaan we serieus praten over het opnieuw kwijtschelden van een enorm bedrag aan openstaande schuld. En dat gaan we dan echt zelf in onze eigen portemonnee merken. Een val van de Griekse regering zal een hete zomer op de beurzen veroorzaken.  En Merkel wilde juist een rustige zomer.

Ik ga op vakantie. Mijn volgende column zal op maandag 22 juli verschijnen.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.