Nieuws/Financieel
1085727
Financieel

Letland aanwinst voor de eurozone?

Tussen alle stijgende beurzen deze maand en al het mooie weer werd bekend gemaakt dat we er binnenkort een nieuw lid in de eurozone bijkrijgen. Vanaf 1 januari 2014 voert Letland definitief de euro in. En zo kunnen we weer een kleine lidstaat toevoegen aan de geplaagde eurozone. Een aanwinst?

Letland heeft in ieder geval het volste recht om toe te treden tot de eurozone, de reden daarvoor is heel simpel: ze voldoen aan alle eisen die worden gesteld in het Verdrag van Maastricht. De rit daarnaartoe was overigens allesbehalve simpel: Letland kreeg harde klappen toen de crisis begon en moest extreem hervormen om aan alle eisen te voldoen. Maar wonder boven wonder: het land is er redelijk bovenop gekomen.

Succesverhaal?

Vanuit Brussel kan ik me voorstellen dat ze Letland er bij willen hebben. Aan de oppervlakte lijkt het land een succesverhaal en dat is precies wat Brussel kan gebruiken. IMF – directeur Christine Lagarde liet eerder al weten dat veel eurozonelanden in de problemen een voorbeeld konden nemen aan hoe Letland heeft gereageerd op de economische malaise in Europa. Dat het land nooit zo in de problemen was gekomen zonder het jarenlange wanbeleid in de eurozone vermeldt ze er voor het gemak maar even niet bij. Daarnaast is de werkloosheid in het land dan wel gedaald, maar zit die nog steeds op een hoog niveau. Wat nou succesverhaal?

Het grootste deel van de Letse bevolking is tegenstander van de toetreding tot de eurozone, zij zijn bang voor extreme inflatie. Een begrijpelijke angst voor een van de armste landen in Europa. Voor de concurrentiepositie van de Letse economie kan ik me voorstellen dat een toetreding tot de eurozone op dit moment de minst slechte oplossing is. Zo is een belangrijk deel van de handel in Letland met landen binnen de eurozone. Zo zijn Duitsland en Finland belangrijke economische partners, alle twee landen met de euro als munteenheid. Bedrijven uit die landen zullen dan ook groot voorstander zijn van de Letse toetreding tot de eurozone. Daarnaast zat het land economisch en politiek altijd al een beetje tussen Rusland en Europa in en heeft het nu kunnen kiezen voor de kapitalistische weg. Kiezen tussen twee gemankeerde overtuigingen is het wel natuurlijk.

Gezondheid banken

Al deze argumenten voor de toetreding van Letland zijn aardig, maar nog niet overtuigend. Veel hangt af van de bankensector. Wordt Letland een soort tweede Cyprus? Klein, zwak en met te veel buitenlands (lees: Russisch)  geld op de banken? De laatste cijfers vertellen ons dat er 7 miljard euro aan buitenlandse tegoeden op de Letse banken staat. Dat is één derde van de omvang van de economie van het land. In januari van dit jaar kreeg Letland nog een waarschuwing van de Europese Commissie dat de banken te instabiel waren. Op dit vlak zijn er nog te veel risico’s. En daar moet wat aan gedaan worden.  

Maar wat blijkt uit een recent artikel in  Der Spiegel? Letland zit momenteel midden in een proces om op fiscaal gebied nog interessanter te worden voor buitenlandse bedrijven. Met Rusland als buurland ligt het gevaar op de loer dat Letland net zo’n witwasmachine als Cyprus wordt. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk dat de (nog steeds niet stabiele) Letse economie op termijn wordt meegetrokken in de economische malaise van de eurozone en dat buitenlandse investeerders vervolgens hun geld van de banken daar halen. Wat blijft er dan nog over van Letland?  

Toetreding tot de eurozone lijkt nog te vroeg voor Letland. Het land komt net uit een ernstige recessie en heeft eerst wat tijd nodig om meer draagvlak onder het eigen volk te creëren en om de bankensector op orde te krijgen. Wil het een serieuze economie worden of kiest het voor de snelle weg door een belastingparadijs te worden voor twijfelachtig buitenlands geld? In het laatste geval kan Letland een gevaar worden, hoewel het land op dit moment nog lang niet de hoeveelheid vreemd geld op de banken heeft staan zoals bijvoorbeeld Cyprus. Toch ligt hier regulerend werk voor Brussel. Of wij wat aan de toetreding van Letland hebben? Veel Duitse bedrijven doen handel met Letland, maar die invloed op de gehele eurozone moet nou ook weer niet overschat worden. Al met al had het slechter gekund: genoeg eurolanden waar de problemen een stuk groter zijn. Maar of dat nou de norm moet worden om een land toe te laten tot de eurozone? Letland doet me een beetje denken aan een speler die door een voetbalclub wordt gekocht voor de breedte: je kan hem er wel bij hebben, maar echt sterker word je er niet van.

Sten Lemmens is Marketwatcher bij IG Nederland waar u kunt handelen in Contracts For Differences (CFD). Deze column bevat geen beleggingsadvies. Verder kunnen eventueel gesuggereerde adviezen niet voor bepaalde beleggers van toepassing zijn. Opvolging van adviezen dient in samenspraak met een deskundige beleggingsadviseur.