Nieuws/Financieel
1085793
Financieel

Zestien miljoen extra werklozen

Een groep zo groot als de hele Nederlandse bevolking is in de afgelopen zes jaar werkeloos geworden. Dat constateert de OESO, de club van 34 ontwikkelde landen. In totaal telt de OESO 48 miljoen mensen zonder baan. Dat is 8 procent van de totale bevolking.

Vooral Spanje en Griekenland trekken het gemiddelde omhoog, met werkloosheidspercentages boven de twintig procent. Die zullen niet snel dalen, aldus de onderzoekers, die voor eind 2014 een gemiddelde werkloosheid van 7,8 procent voorspellen, maar een stijging van het aantal werkloze Grieken en Spanjaarden.

Ons land kent zulke hoge percentages niet. Niettemin is de OESO somber over de Nederlandse arbeidsmarkt. Was de werkloosheid in mei nog 6,6%, tot eind 2014 verwachten de onderzoekers een stijging naar iets meer dan 7 procent. Dat is tegen de dalende trend in. De werkloosheid zou volgens de OESO het snelst moeten dalen in IJsland en Slovenië, met ongeveer 1 procent.

G20

De onheilstijdingen van de OESO komen op het moment dat in Moskou de landen van de G20 een werkloosheidstop houden. Secretaris-generaal Angel Gurría pleit dan ook voor een harde aanpak van jeugdwerkloosheid. “De wonden van de crisis zijn nog lang niet geheeld”, aldus Gurría, die benadrukt dat laagopgeleide mensen nog het meest last hebben van de malaise.