Nieuws/Financieel
1085798
Financieel

AkzoNobel voert besparingen verder op

AkzoNobel houdt last van de moeilijke economische omstandigheden en voert zijn herstructureringsactiviteiten dit jaar verder op. Het bedrijfsresultaat komt daardoor in 2013 waarschijnlijk niet hoger uit dan vorig jaar. Dat meldde de verfproducent donderdag bij de presentatie van zijn kwartaalresultaten.

AkzoNobel zag de omzet vorig kwartaal met 4 procent dalen ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 3,87 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) ging 14 procent omlaag naar 474 miljoen euro. Onder de streep bleef een nettowinst over van 429 miljoen euro, bijna twee keer zoveel als in het tweede kwartaal van 2012.

De hogere nettowinst ontstond door een belastingvoordeel en de opbrengst van de verkoop van het Amerikaanse deel van Decorative Paints.

Arbeidsplaatsen

De nieuwe besparingen moeten vooral ontstaan bij de onderdelen Decorative Paints in Europa en bij Functional Chemicals. Het verf- en chemiebedrijf gaf aan dat de kosten voor deze operatie dit jaar uitkomen op 325 miljoen euro, in plaats van 205 miljoen euro zoals eerder voorspeld. AkzoNobel verwacht vanaf volgend jaar de beoogde jaarlijkse besparing van 500 miljoen euro te realiseren. Dat is een jaar eerder dan voorspeld.

Sinds de aankondiging van de reorganisatie zijn bij AkzoNobel 2500 arbeidsplaatsen verdwenen, waarvan 800 dit jaar. Door de versnelling van de besparingen verdwijnen dit jaar nog ongeveer 350 arbeidsplaatsen, vooral in Europa.

Moeilijke marktomstandigheden

Bestuursvoorzitter Ton Büchner gaf aan dat de marktomstandigheden voor AkzoNobel voorlopig moeilijk blijven. ,,Dit werd vooral duidelijk aan het einde van het tweede kwartaal'', stelde hij. De omzet blijft daardoor onder druk staan, waardoor Akzo besloot de eerder geplande herstructureringen nu versneld uit te voeren.

Büchner gaf in een toelichting aan dat vooral de omstandigheden in opkomende markten als Brazilië, China en India zijn verslechterd. De economische groei is daar afgezwakt en dat voelt AkzoNobel duidelijk. ,,De groei zal er lager zijn dan verwacht. Hoe sterk het effect is, onderzoeken we nog'', aldus Büchner.

Grondstoffenrekening

De omzet van Decorative Paints en Performance Coatings zakte vorig kwartaal met 1 procent. Bij Specialty Chemicals namen de opbrengsten met 12 procent af. Bij Deco verbeterde het rendement op de verkopen, van 6,3 naar 6,9 procent. Bij Performance Coatings stabiliseerde het rendement op 10,5 procent. Bij de specialistische chemicalieën nam het rendement af van 10,4 naar 8,8 procent.

AkzoNobel voorspelde dat de grondstoffenrekening dit jaar naar verwachting ,,marginaal'' lager zal zijn dan in 2012.