Nieuws/Financieel
1085827
Financieel

'AEX gaat vlak van start'

De AEX-index van de beurs in Amsterdam gaat donderdag waarschijnlijk zonder grote bewegingen van start. Beleggers in Amsterdam kregen voorbeurs een grote hoeveelheid bedrijfsresultaten te verwerken.

,,We gaan iets lager of vlak openen. Bernanke stelde de beurzen woensdag gerust en op Wall Street sloten de markten vlak tot licht hoger. Er komt vandaag veel macronieuws uit de Verenigde Staten en ik denk dat het tot die tijd vrij rustig blijft'', aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

AkzoNobel kwam voorbeurs met cijfers over het tweede kwartaal. Het bedrijf meldde dat de herstructureringsactiviteiten dit jaar verder worden opgevoerd. Het bedrijfsresultaat zal daardoor in 2013 waarschijnlijk niet hoger uitkomen dan vorig jaar, aldus de verfproducent.

DocData

Het in Amsterdam genoteerde Core Laboratories maakte woensdag nabeurs in New York bekend dat voor dit jaar een hogere winst wordt verwacht. Volgens Core Lab was het afgelopen kwartaal het meest winstgevende ooit voor de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie.

Internetdienstverlener DocData heeft de winst en omzet in het eerste halfjaar zien toenemen. Supermarktketen en groothandelaar Sligro zag in de eerste 6 maanden de winst en omzet stijgen.

Ziggo

Kabelaar Ziggo kwam met een winst- en omzetwaarschuwing voor dit jaar. Technisch dienstverlener Imtech maakte bekend in het tweede kwartaal opnieuw aanzienlijke verliezen te hebben geleden bij een groot aantal onderdelen. Het bedrijf kondigde verder aan dit jaar 550 banen in Duitsland te schrappen.

In Frankfurt zal SAP in de belangstelling staan. De Duitse softwareproducent zag in het afgelopen kwartaal de verkoop van nieuwe softwarelicenties voor het eerst in ruim 3 jaar krimpen.

Verre Oosten

Later op de dag komen cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, de industrie rond Philadelphia en de index van leidende economische indicatoren.

In het Verre Oosten was donderdag een wisselend beeld op de aandelenbeurzen te zien. De Nikkei in Tokio sloot 1,3 procent hoger, maar de beurs in Seoul daalde 0,6 procent en de Hang Seng in Hongkong zakte 0,2 procent in de middaghandel. Sydney won 0,2 procent.

Dow Jones

De AEX-index in Amsterdam eindigde woensdag 0,5 procent hoger op 366,06 punten. De MidKap noteerde eveneens 0,5 procent in de plus op 545,51 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,7 procent omhoog.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 15.470,52 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 0,3 procent omhoog tot 1680,91 punten. De technologiebeurs Nasdaq klom eveneens 0,3 procent tot 3610,00 punten.

De euro was donderdagochtend 1,3100 dollar waard, tegen 1,3105 dollar bij het slot van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 106,36 dollar per vat. Brentolie zakte ook 0,1 procent.