Nieuws/Financieel
1085837
Financieel

Softwareverkoop SAP krimpt

De Duitse producent van bedrijfssoftware SAP heeft in het afgelopen kwartaal de verkoop van nieuwe softwarelicenties met 3 procent zien dalen tot 982 miljoen euro, de eerste krimp in ruim 3 jaar. Dat blijkt uit cijfers die donderdag werden gemeld door de grootste softwareproducent van Europa.

De verkoop van die licenties geldt als een belangrijke indicator voor toekomstige omzet. Analisten hadden in doorsnee op 1,02 miljard euro aan licentieverkopen gerekend. SAP kampt met een zwakkere vraag naar zijn bedrijfssoftware in Azië. Daar nam de verkoop met 9 procent af. De totale omzet klom met 4 procent tot 4,06 miljard euro. De operationele winst voor eenmalige posten steeg met 3,9 procent tot 1,22 miljard euro, wat vrijwel overeenkomt met de verwachtingen.

SAP verlaagde zijn prognose voor de omzet uit dienstverlening en productverkopen in dit jaar, maar hield de winstverwachting overeind. Het bedrijf mikt steeds vaker op online-oplossingen en cloud computing. Het Duitse bedrijf is in een felle concurrentiestrijd verwikkeld met het Amerikaanse Oracle.