1086110
Financieel

China gaat omkoping farmaciesector aanpakken

De Chinese autoriteiten gaan de illegale praktijken in de farmaceutische sector in het land hard aanpakken. Dat heeft een woordvoerder van de Chinese voedsel- en medicijnenautoriteit woensdag gezegd.

China kondigde begin deze maand al aan prijsafspraken van buitenlandse farmaciebedrijven te onderzoeken. Ook wordt gekeken naar namaakmedicijnen, illegale medicijnverkopen en fraude met doktersvoorschriften. Vooralsnog is alleen het Britse GlaxoSmithKline (GSK) genoemd als een van de partijen die betrokken is bij de illegale praktijken. Het bedrijf zou de afgelopen jaren op grote schaal dokters en ambtenaren in China hebben omgekocht, onder meer via reisbureaus en adviesbedrijven.

De Chinese staatstelevisie kwam dinsdagavond met een nieuwsitem over de omkooppraktijken van GSK, waarbij de topbestuurder Liang Hong van GSK de fraude uitlegde. Hij en drie andere hooggeplaatste werknemers van GSK zitten vast, terwijl de hoogste baas van GSK in China het land zou hebben verlaten. GSK gaf maandag al aan de fraude te betreuren.