Nieuws/Financieel
1086904
Financieel

Duurzame Nederlandse vis beloond

Het lekkere harinkie dat visliefhebbers happen op het Scheveningse strand of het scholletje dat ze eten op een zonnig terrasje in Domburg is zo duurzaam dat de Nederlandse visserijsector als beloning voorlopig nog op evenveel Europese subsidie kan rekenen als de afgelopen zeven jaar.

Dit bleek maandag tijdens de vergadering van de Europese Landbouw- en visserijministers in Brussel. Zij verdeelden daar de circa €6.5 miljard voor de visserij die er de komende zeven jaar voor de EU-lidstaten beschikbaar is. Voor Nederland blijft dat circa €50 miljoen.

Om voor subsidie in aanmerking te komen, moeten Nederlandse rederijen hun vissersboten wel op duurzame wijze vis laten vangen. Zo mogen ze bijvoorbeeld bij het vangen van platvis, zoals schol en tong, niet met hun netten over de grond slepen. Hierdoor komen er ook andere, soms zeldzame, vissen, in de netten.

In plaats daarvan moeten ze met ‘pulse’ -technieken de vissen omhoog jagen en mogen ze dan pas vangen.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, stelt voor om landen met veel kleine vissertjes meer subsidie geven dan landen met veel grote vissersschepen, zoals Nederland.

Het idee hierachter is dat kleine vissersbootjes milieuvriendelijker vissen. Maar omdat staatssecretaris Dijksma (Visserij) de commissie en haar collega-bewindslieden ervan wist te overtuigen dat de grote Nederlandse visserschepen met hun geavanceerde technieken juist op zeer milieuvriendelijke manier vis vangen, is het Nederlandse deel uit de Europese subsidiepot onaangetast gebleven.