Nieuws/Financieel
1087008
Financieel

Beleggers op scherp voor halfjaarcijfers

Beleggers staan de komende week op scherp voor bedrijfsresultaten van enkele grote Nederlandse bedrijven. Zo openen zwaargewichten als chipmachinefabrikant ASML, kabelaar Ziggo en verfbedrijf AkzoNobel de boeken over de eerste zes maanden van het jaar.

ASML informeert de markt woensdag over de gang van zaken, een dag later gevolgd door Ziggo en AkzoNobel. Die donderdag komen ook bedrijven als Sligro en Docdata met hun prestaties naar buiten. Tijdens de handelsweek staan internationale concerns als Coca-Cola, Goldman Sachs, Nokia en Vodafone op de rol.

Vorige week beleefde het Damrak een sterke week. De beurshandel op Beursplein 5 werd gesteund door Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Hij liet weten dat de Federal Reserve voorlopig door zal gaan met zijn stimuleringsbeleid. Zijn opmerkingen zullen ook tijdens de nieuwe handelsweek de markt ondersteunen, zo denken kenners.

Onrust

Eerder zorgde de centrale bankier nog voor onrust op de financiële markten, toen hij suggereerde dat de centrale bank mogelijk later dit jaar zal beginnen met het afbouwen van de steunmaatregelen. De Fed pompt elke maand 85 miljard dollar in de Amerikaanse economie door obligaties op te kopen.

De AEX-index eindigde vrijdag 0,3 procent hoger op 364,95 punten. De MidKap bleef achter en verloor 0,4 procent tot 545,95 punten. De beurs in Parijs zakte 0,4 procent, maar Frankfurt won 0,7 procent. De beurs in Londen sloot nagenoeg onveranderd.

De Dow-Jonesindex in New York ging de laatste handelsdag van de week een fractie hoger uit op 15.464,30 punten. De S&P ging 0,3 procent omhoog naar 1680,19 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent tot 3600,08 punten.