Nieuws/Financieel
1087015
Financieel

Spaanse premier Rajoy verder in het nauw

De Spaanse premier Mariano Rajoy lijkt verder in het nauw te komen door een financieel schandaal in zijn partij Partido Popular (PP). De Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE), de belangrijkste oppositiepartij, wil dat Rajoy ,,onmiddellijk'' aftreedt.

Ook binnen zijn eigen partij wordt de onvrede over het optreden van Rajoy als leider steeds groter en is er veel kritiek op de manier hoe hij de kwestie aanpakt, aldus bronnen binnen de PP.

De Spaanse krant El Mundo publiceerde afgelopen weekeinde berichtenverkeer tussen Rajoy en de oud-penningmeester van de PP, Luis Bárcenas. Daarin lijkt de premier steun te geven aan Bárcenas, die de spil is in het financiële schandaal. De premier lijkt daardoor nauwe banden te onderhouden met de omstreden oud-penningmeester, die inmiddels vastzit en verdacht wordt van fraude en corruptie.

De zaak draait om vermeende illegale betalingen aan politici, onder wie premier Rajoy. Bárcenas zou een illegaal fonds hebben beheerd waar onder meer bouwmagnaten geld in stortten. Partijleiders zouden daar contante betalingen uit hebben ontvangen. De regering heeft de beschuldigingen vanaf het begin van de hand gewezen.