Nieuws/Financieel
1087020
Financieel

'Verzekeraars vaker in private leningen'

De lage rente en nieuwe regelgeving nopen Europese verzekeraars tot het aanbrengen van meer spreiding in hun investeringen. Zij zullen meer gaan investeren in illiquide bezittingen, bijvoorbeeld hypotheken en andere private leningen, zo schrijft kredietbeoordelaar Moody's in een maandag gepubliceerd rapport.

Verzekeraars willen volgens Moody's hun blootstelling aan staatsleningen en bankobligaties verminderen, nu die investeringen niet meer gelden als risicovrij. Daarnaast zullen zij gezien de historisch lage rente op zoek gaan naar een hoger rendement op hun beleggingen.

Daar komt bij dat banken gezien de verscherpte regelgeving hun balans moeten versterken. Dat biedt verzekeraars de kans om risicodragende investeringen van banken over te nemen, aldus de kredietbeoordelaar.

Aan de samenstelling van de portefeuilles van verzekeraars zal volgens Moody's de komende 15 tot 18 maanden nog niet heel veel veranderen. Maar als de lage rentestanden langer aanhouden, zullen grotere verschuivingen optreden. Die hebben wel een negatief effect op de kredietwaardigheid van verzekeraars, aldus Moody's.