Nieuws/Financieel
1087025
Financieel

Morelisse vertrekt bij Nuon en Vattenfall

Topman Huib Morelisse van Nuon legt zijn functie per 1 augustus neer. Hij stapt ook op als hoogste baas in Nederland van het Zweedse moederbedrijf Vattenfall. Dat maakte Nuon maandag bekend.

Morelisse (1964) was sinds juni 2010 bestuursvoorzitter van het Nederlandse energiebedrijf. Hij is naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging en oriënteert zich op dit moment op mogelijke nieuwe functies.

Er is nog geen beslissing genomen over de opvolging van Morelisse. Vanaf volgende maand is Peter Smink verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen Nuon. Smink (1965) is de huidige financieel directeur bij Nuon en hij geeft daarnaast leiding aan de Divisie Sustainable Energy Projects van Vattenfall.

Olof Gertz

De Zweed Olof Gertz, hoofd personeelszaken Stockholm, zal per direct Morelisses taken op het gebied van Health & Safety binnen het concern overnemen tot een permanente oplossing gevonden is.

Nuon geldt met ruim 5000 medewerkers en 2,2 miljoen klanten als een van de grootste energieondernemingen in Nederland. Sinds juli 2009 is het bedrijf onderdeel van Vattenfall. Morelisse was afgelopen jaren verantwoordelijk voor de integratie van Nuon binnen het Zweedse staatsbedrijf.

In Zweden bestaat de laatste tijd veel ophef over de aanschaf van Nuon. Er zou destijds te veel voor het Nederlandse energiebedrijf zijn betaald (ruim 10 miljard euro) en Vattenfall, en daarmee de Zweedse belastingbetaler, leed over de afgelopen 4 jaar meer dan een miljard euro verlies op de deal. Daardoor moet het energieconcern nu flink besparen. De komende 2 jaar verdwijnen er circa 2500 banen bij Vattenfal, waarvan 400 in Zweden. Bij Nuon in Nederland worden 500 banen geschrapt.