Nieuws/Financieel
1087031
Financieel

'Focus op orderboek bij ASML'

ASML presenteert woensdag als eerste AEX-bedrijf de resultaten van het tweede kwartaal. De aandacht zal daarbij vooral uitgaan naar de omvang van het orderboek en details over de nieuwe aanwinst Cymer.

Analisten gepolst door Bloomberg rekenen gemiddeld op een omzet van 1,1 miljard euro in het tweede kwartaal. Dat resultaat zou overeenkomen met de prognose die de chipmachinefabrikant zelf gaf bij de publicatie van de resultaten van het eerste kwartaal, in april. De ASML-volgers verwachten een nettowinst van 203,6 miljoen euro. Dat zou 30 procent minder zijn dan in het tweede kwartaal van 2012.

Analist Marc Zwartsenburg van ING gaf in een vooruitblik op de cijfers aan dat de omzetprognose van ASML over het algemeen ,,vrij nauwkeurig'' is. Zijn aandacht gaat dan ook vooral uit naar de orders en naar details over de verwachtingen ten aanzien van Cymer. De overname van die lichtbronleverancier werd eind mei afgerond en Cymer wordt sinds juni in de cijfers van ASML verwerkt. Zwartsenburg verwacht niet dat ASML zijn verwachtingen ten aanzien van het voorspelde herstel in de tweede helft van dit jaar hoeft bij te stellen.

4G

ASML gaf begin dit jaar aan dat de omzetdaling in de loop van 2013 ten einde zou komen. Voor heel 2013 werd op dat moment dezelfde omzet voorspeld als die over 2012. Het bedrijf uit Veldhoven verwachtte onder meer te kunnen profiteren van de internationale uitrol van 4G, de nieuwe standaard voor mobiele telefonie die sneller mobiel internet mogelijk maakt. De chips die nodig zijn om daar gebruik van te maken, moeten met meer geavanceerde machines worden gemaakt dan de huidige chips voor mobiele telefoons.

ASML publiceert de cijfers woensdag om 7.00 uur.