Nieuws/Financieel
1087046
Financieel

'Spaanse economie groeit in tweede halfjaar'

De Spaanse economie zal in de tweede helft van het jaar groeien. Desondanks zal de overheid hervormingen moeten doorvoeren en de schulden moeten terugbrengen om het herstel aan de gang te houden. Dat zei de Spaanse minister van Economie, Luis de Guindos, zondag.

„De recessie is voorbij. De vraag is nu hoe sterk het herstel zal zijn”, aldus De Guindos tegen de krant El País. Hij benadrukte wel dat de hervormingen en het terugbrengen van schulden op het juiste tempo uitgevoerd moeten worden, zonder daar specifiek op in te gaan.

De Spaanse economie kwam eind 2011 in een recessie terecht. Na een krimp van 0,5 procent in het eerste kwartaal van het jaar, rekent de Spaanse overheid op een groei „dichtbij de nul procent” in het tweede kwartaal. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat de economie van het land later dit jaar weer zal groeien, maar waarschuwde dat Spanje zich moet beschermen tegen zijn fragiele bankensector.

Ook moet er snel wat gedaan worden aan de enorme werkloosheid en zijn concrete stappen nodig om miljoenen mensen weer aan een baan te krijgen, zo constateerde het IMF. Het werkloosheidspeil van Spanje staat op 27 procent.