Nieuws/Financieel
1087049
Financieel

null

China verdenkt GSK van omkoping

China heeft een grootschalig onderzoek opgezet naar de handel en wandel van het Britse farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) in het land. Dat bedrijf zou de afgelopen jaren op grote schaal dokters en ambtenaren in China hebben omgekocht.

,,Omkoping is een centraal onderdeel van de activiteiten van het bedrijf'', zei hoofdonderzoeker Gao Feng maandag over GSK. ,,Om de prijzen en verkopen te verhogen voert het bedrijf illegale acties uit.''

China kondigde begin deze maand al aan prijsafspraken van buitenlandse farmaciebedrijven te onderzoeken. Volgens de Chinese overheid zouden plaatselijke managers van GSK hun omkooppraktijken inmiddels hebben toegegeven, zonder al te veel details te verschaffen. Vier hooggeplaatste medewerkers zouden inmiddels vastzitten, terwijl de hoogste baas van GSK in China het land zou hebben verlaten.

Onderzoek

Volgens de Britse krant Financial Times richt het onderzoek zich op transacties ter waarde van 3 miljard yuan (374 miljoen euro), die GSK sinds 2007 heeft uitgevoerd met een groot aantal reisbureaus en consultancybedrijven. Die zouden zijn gebruikt voor witwas- en omkooppraktijken.

Het bedrijf meldde maandag dat alle banden met de bij het onderzoek betrokken reisbureaus zijn verbroken. ,,Wij delen het verlangen van de Chinese autoriteiten om corruptie uit te roeien'', aldus GSK. ,,Deze beschuldigingen zijn beschamend en we betreuren het dat dit is gebeurd.''