Nieuws/Financieel
1087052
Financieel

Nederlandse export neemt licht toe

De Nederlandse export is in mei ,,marginaal'' gegroeid. Het volume van de uitvoer van goederen kwam 0,7 procent hoger uit dan in dezelfde maand vorig jaar. De waarde van de export bedroeg echter 36,8 miljard euro. Dat is 1,1 procent minder dan een jaar eerder, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

In april kromp de export nog met 2,2 procent in volume. Dat was de eerste daling sinds oktober 2011. Vooral de uitvoer van Nederlandse aardolieproducten naar landen buiten de EU viel toen terug. Die lag vorig jaar juist op een uitzonderlijk hoog niveau.

Volgens het CBS waren de uitvoerprijzen in mei voor de derde maand op rij lager dan een jaar eerder. Daarnaast kwam de in- en uitvoerwaarde van machines, vervoermaterieel en industriële producten in mei fors lager uit.

Doordat de import nog meer in waarde afnam dan de export, is het handelsoverschot in mei wel gegroeid. De totale invoerwaarde kromp met 3 procent tot 32,2 miljard euro. Het overschot kwam daardoor 0,6 miljard hoger uit op 4,6 miljard euro.