Financieel/Geld
1087144654
Geld

’Te hoge woz-waarde voor veel appartementen’

Amsterdam - De woz-waarde van tienduizenden appartementeigenaren wordt te hoog vastgesteld door een taxatiefout van de gemeente. Dat stellen woz-bureau Previcus Vastgoed en VvE Belangen zaterdagvond in een uitzending van tv-programma Kassa.

Volgens de organisaties komt het omdat gemeenten ten onrechte het reservefonds, waarin een Vereniging van Eigenaren verplicht spaart voor het onderhoud van de woning, optellen bij de woningwaarde.

Hierdoor komt de woz-waarde duizenden euro’s te hoog uit, aldus de organisaties. En hoe hoger de woz-waarde, hoe meer bewoners kwijt zijn aan onroerendezaakbelasting, eigenwoningforfait en reinigingsheffing.

Veel appartementeigenaren betalen volgens Previcus en VvE Belangen bovendien dubbel, omdat het aandeel van de reserve van de vereniging van eigenaren ook meetelt in de vermogensrendementsheffing.

Dat de onderhoudsreserve niet mee mag tellen in de waardebepaling van de woning blijkt volgens hen uit onder meer uit een recente uitspraak van het Haagse gerechtshof.