Nieuws/Financieel
1087186
Financieel

Spreiden is meer zekerheid

Onlangs vroeg Peer, een vriend van me, of ik hem kon helpen met het beleggen in dividendaandelen. Hij had een klein vermogen tot zijn beschikking gekregen en was tot de conclusie gekomen dat hij er bij de bank maar een lage rente voor zou krijgen. Hij had een half miljoen beschikbaar. Peer is een goede vriend van me en, hoewel ik niet aan vermogensbeheer doe, wilde ik hem wel helpen. Hij wilde direct zijn half miljoen inzetten, maar hier moest ik hem teleurstellen. Om de simpele reden, dat hij zijn kapitaal niet in één keer moest beleggen.

Koersen van aandelen fluctueren en het rendement wordt altijd gemeten vanaf het moment, dat we in een aandeel zijn gestapt. Dat geldt overigens niet alleen bij één aandeel, dat geldt ook bij een hele portfolio. U kunt het geluk hebben om op een heel laag niveau in te stappen, maar andersom kan ook. En dan hikt u gedurende de hele periode van uw belegging tegen de hoge koers aan die u bij aanvang hebt betaald. Daarom hanteer ik bij beleggen een belangrijk sleutelwoord: spreiden!

Spreiden in tijd

Spreiden kan op verschillende manieren. De eerste manier is spreiden in tijd. Ook al hebt u een mooi kapitaal dat u in dividendaandelen wilt beleggen, dan nog adviseer ik u dat op gezette tijden te doen. De beste manier is maandelijks. In het geval van Peer adviseerde ik hem om maandelijks €7500 aan zijn portfolio toe te voegen. Op deze manier worden koersschommelingen bij aankoop uitgevlakt. De ene maand zal hij wat meer betalen omdat de koersen wat hoger staan, de andere maand profiteert hij van het feit dat de beurzen in mineur zijn. U zult misschien zeggen, waarom niet wachten tot de beurzen laag staan? Het antwoord hierop is, dat vaak niet is aan te geven wanneer de beurzen hun laagste punt hebben bereikt. Door maandelijks een bedrag te investeren wordt een portfolio opgebouwd tegen gemiddelde koersen.

Valutaschommelingen

Vaak speelt er nog een factor mee. Veel dividendaandelen vindt u in Amerika en de notering is in dollars. En de ervaring leert, dat ook de koers van de dollar nogal aan schommelingen onderhevig is. Beleggers denken vaak te kunnen beredeneren, waarom de dollar moet stijgen of dalen. Het afgelopen jaar heb ik regelmatig de redenering gehoord, dat de dollar tegenover de euro moet gaan dalen. Simpel vanwege het feit, dat de Amerikanen veel geld gedrukt hebben en door daarmee obligaties op te kopen dat geld in omloop hebben gebracht. De groei aan dollars zou de koers van de dollar doen dalen.

Maar dat pakte anders uit. Er kwam een eurocrisis en de economie in Amerika doet het minder slecht dan die in Europa. Dus steeg de dollar in plaats van dat hij daalde. Een stijging of daling van een valuta is vaak moeilijk te voorspellen. Daarom is spreiden ook belangrijk om valutaschommelingen voor te blijven. Bij een maandelijkse inleg wordt automatisch ook het dollarrisico gemiddeld.

Spreiden in aandelen

Een derde mogelijkheid van spreiden ligt in de aankoop van verschillende aandelen. Beleggers willen bij een hoog rendement nog wel eens alles op één kaart zetten. Deze strategie moet ik u sterk afraden. Bij de opbouw van een portfolio met hoogrendementaandelen moet u van minimaal 10 posities uitgaan. Maar verstandiger is om dat aantal nog wat uit te breiden. Peer heb ik geadviseerd om elke maand 3 posities in te nemen. Na vier of vijf maanden kan hij overwegen of hij posities wil uitbreiden. Maar daaraan mag hij niet denken voor hij minimaal tien posities in zijn portefeuille heeft. Daarbij is ook van belang, dat hij zijn belegging over meerdere sectoren spreidt. Dus niet alleen telefonie of energie. Niet alleen aandelen of eeuwigdurende obligaties. Belangrijk is dat zowel over aandelen als sectoren gespreid wordt. Alleen op die manier brengt u het risico tot aanvaardbare proporties terug.   

Inkomen op de eerste plaats

Een aantal redenen dus om bij de opbouw van uw portfolio het element spreiden serieus te nemen. Dividendbeleggers zijn niet in de eerste plaats uit op koerswinst. Ze zijn uit op inkomen uit uitkeringen en het liefst in een regelmatige vorm, waarbij ze wel zoveel mogelijk zekerheid voor hun vermogen willen. Op dit moment hebben we het gevoel, dat de koersen hoog staan. Dat gevoel deel ik niet zonder meer. Een aantal analisten zien binnen anderhalf jaar een waarde van de S&P 500 van 1800 in het verschiet. Maar andere houden het erop, dat een correctie van minmaal 10% gezond zou zijn voor de beurs. Reden genoeg om niet een groot vermogen in één keer naar de beurs te brengen, maar dat in stapjes te doen.

En nu we toch over regelmatig uitkeren spreken, volgende keer vertel ik u iets over het beleggen in fondsen, die elk kwartaal of elke maand een uitkering doen.

Eric Poelmann, www.dividendradar.nl

Eric Poelmann (1947) is redacteur van dividendradar.nl een website voor de dividend liefhebber. Nu de rente zo laag staat realiseert hij zich als geen ander, dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers, die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividend inkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als wat meer speculatieve beleggingen in dividend aandelen aan de orde.