Nieuws/Financieel
1087196
Financieel

'Hogere opening AEX'

De aandelenmarkt in Amsterdam opent maandag waarschijnlijk met een kleine plus, geholpen door cijfers over de groei van de Chinese economie. Die groeide in het tweede kwartaal met 7,5 procent, zoals gemiddeld was verwacht door economen. Er was gevreesd voor een sterkere afkoeling van China.

,,De AEX-index opent met een kleine plus, vooral dankzij goede berichten uit Azië. Alles in China gaat nog vooruit. De Chinese cijfers zijn veruit het belangrijkste voor vandaag'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

In het eerste kwartaal bedroeg de Chinese groei nog 7,7 procent. De afgelopen maanden werd de tragere groei al zichtbaar in de Chinese industrie, waar het groeitempo steeds verder afneemt. Maandag bleek uit nieuwe cijfers dat groei van de productie in China in juni is afgenomen tot 8,9 procent. Dat is het laagste tempo van de afgelopen 4 jaar.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten reageerden overwegend positief op het cijfer uit China. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 0,1 procent lager. De Kospi in Seoul ging echter 0,3 procent omhoog en de All Ordinaries in Sydney noteerde een winst van 0,2 procent.

SBM Offshore kan in de belangstelling staan. De maritiem dienstverlener aan de olie- en gasindustrie maakte bekend contracten te hebben gesloten in Brazilië voor de levering van twee drijvende productie- en opslagplatformen. Die schepen worden eigendom van een joint venture waarin SBM 56 procent bezit. De contractwaarde voor de joint venture bedraagt circa 3,5 miljard dollar.

Amerika

Later op de dag komen nog cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen naar buiten en cijfers over de industrie rond New York. Ook worden resultaten van de Amerikaanse bank Citigroup gemeld.

Het CBS maakt cijfers bekend over de Nederlandse handelsbalans en de detailhandelsverkopen.

De AEX sloot vrijdag 0,3 procent hoger op 364,95 punten. De MidKap bleef achter en verloor 0,4 procent tot 545,95 punten. De beurs in Parijs zakte 0,4 procent, maar Frankfurt won 0,7 procent. De beurs in Londen sloot nagenoeg onveranderd.

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handelsdag een fractie hoger op 15.464,30 punten. De S&P ging 0,3 procent omhoog naar het nieuwe recordniveau van 1680,19 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent tot 3600,08 punten.

De euro was maandagochtend 1,3065 dollar waard, tegen 1,3042 dollar bij het slot van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 106,17 dollar per vat. De prijs van Brent won 0,1 procent tot 108,94 dollar per vat.