Nieuws/Financieel
1087204
Financieel

'Hogere opening AEX'

De aandelenmarkt in Amsterdam opent maandag waarschijnlijk met een kleine plus, geholpen door cijfers over de groei van de Chinese economie. Die groeide in het tweede kwartaal met 7,5 procent, zoals gemiddeld was verwacht door economen.

,,De AEX-index opent met een kleine plus, vooral dankzij goede berichten uit Azië. Alles in China gaat nog vooruit. De Chinese cijfers zijn veruit het belangrijkste voor vandaag'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

In het eerste kwartaal bedroeg de Chinese groei nog 7,7 procent. De afgelopen maanden werd de tragere groei al zichtbaar in de Chinese industrie, waar het groeitempo steeds verder afneemt. Maandag bleek uit nieuwe cijfers dat groei van de productie in China in juni is afgenomen tot 8,9 procent. Dat is het laagste tempo van de afgelopen 4 jaar.

Belangstelling

SBM Offshore kan in de belangstelling staan. De maritiem dienstverlener aan de olie- en gasindustrie maakte bekend contracten te hebben gesloten in Brazilië voor de levering van twee drijvende productie- en opslagplatformen. Die schepen worden eigendom van een joint venture waarin SBM 56 procent bezit. De contractwaarde voor de joint venture bedraagt circa 3,5 miljard dollar.

Later op de dag komen nog cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen naar buiten en cijfers over de industrie rond New York. Ook worden resultaten van de Amerikaanse bank Citigroup gemeld.

AEX

De AEX sloot vrijdag 0,3 procent hoger op 364,95 punten. De MidKap bleef achter en verloor 0,4 procent tot 545,95 punten. De beurs in Parijs zakte 0,4 procent, maar Frankfurt won 0,7 procent. De beurs in Londen sloot nagenoeg onveranderd.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handelsdag een fractie hoger op 15.464,30 punten. De S&P ging 0,3 procent omhoog naar het nieuwe recordniveau van 1680,19 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent tot 3600,08 punten.

De euro was maandagochtend 1,3065 dollar waard, tegen 1,3042 dollar bij het slot van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 105,90 dollar per vat. De prijs van Brent zakte 0,1 procent tot 108,75 dollar per vat.