Nieuws/Financieel
1087218
Financieel

'Stromannen in beursfonds OIM'

Investeringsmaatschappij Mercurius van vastgoedbelegger Henk Stienstra controleert via schijnconstructies méér aandelen in het kleine Belgische beursfonds Opportunity Investment Management (OIM) dan de openbaar gemaakte 34 procent.

Dat zeggen ex-OIM-aandeelhouder Leo Westermeijer en OIM-topman Marius Ritskes op de voorpagina van het Financieele Dagblad (FD). Ritskes is eveneens bestuursvoorzitter bij Antonov, waarvan de beursnotering onlangs door beursbedrijf NYSE Euronext werd geschrapt. Mercurius zou via U-bochten haar belang in OIM te laag voorstellen om de verplichting te omzeilen voor een openbaar bod op alle OIM-aandelen.

Volgens Westermeijers advocaat had in 2012 ,,in principe een openbaar overnamebod uitgebracht moeten worden'' door Mercurius. Het prospectus bij de terugkeer van OIM op de beurs in 2010 geeft volgens de advocaat het Mercurius-belang in OIM ,,verkeerd'' te laag weer.

Risico

Stienstra's jurist en zijn huisbankier Van Lanschot tonen zich in stukken die het FD heeft ingezien bewust van het risico dat Mercurius op heel OIM moet bieden. Op initiatief van de bank wijzigde Mercurius 9 november 2010 een 2 weken oude akte waarin Westermeijer zijn OIM-aandelen verpand aan Mercurius. De bank en Mercurius wilden zo mogelijk ingrijpen van Belgische en Britse autoriteiten afwenden.

Van Lanschot beantwoordt geen vragen, aldus het FD. Mercurius acht de term 'stroman' ongepast en stelt het OIM-beleid op de volgende aandeelhoudersvergadering aan de kaak.