Nieuws/Financieel
1087482
Financieel

Dreamliner wordt 'Fyra' voor Boeing

Het internationale vliegveld Heathrow bij Londen was vrijdag korte tijd gesloten, nadat er brand was uitgebroken in een vliegtuig van Ethiopian Airlines. Niet voor het eerst ging het om boeings paradepaardje, de Dreamliner.

Er waren geen passagiers aan boord van de Boeing Dreamliner. Het vliegveld werd anderhalf uur gesloten voor vertrekkende en inkomende vliegtuigen. Inmiddels kan er weer worden gevlogen.

Begin dit jaar waren er ook al incidenten met dat type toestel, waaronder brandjes aan boord. Dat kwam door problemen met de batterijen. Daarop werd door Boeing en de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten besloten 3 maanden lang de hele vloot Dreamliners aan de grond te houden en bij alle toestellen de batterijen te vervangen.

Rook

Volgens Ethiopian Airlines stond het vliegtuig ruim 8 uur op Heathrow geparkeerd, voordat rook werd ontdekt. De Dreamliner was eerder op de dag geland na een vlucht uit de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en zou later op vrijdag de retourvlucht maken. Ethiopian Airlines nam in november vorig jaar de Dreamliner in ontvangst.

Boeing heeft laten weten dat personeel op Heathrow de zaak onderzoekt. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben contact opgenomen met Boeing.

Wall Street

De Britse maatschappij Thomson Airways maakte vrijdag bekend dat een Dreamliner een geplande vlucht naar de Verenigde Staten heeft afgebroken en terugkeerde naar de luchthaven van Manchester. Volgens Thomson ging het om een voorzorgsmaatregel in verband met technische problemen.

Op Wall Street werd het nieuws over de Dreamliner slecht ontvangen. Het aandeel Boeing zakte op een gegeven moment bijna 7 procent. Later werd het verlies verkleind tot bijna 4 procent.