Nieuws/Financieel
1087623
Financieel

’Focus op bedrijven en Fed’

De aandelenbeurzen hebben opnieuw een prima week achter de rug. Of de zomerrally een vervolg krijgt, is volgens fondsmanager Maarten Geerdink van Petercam vooral afhankelijk van de komende reeks bedrijfscijfers. Maar ook van signalen dat de Amerikaanse centrale bank geen haast maakt met het afbouwen van zijn stimuleringsmaatregelen.

De AEX-index is deze zomer met een fraaie 7% gestegen en sinds het dieptepunt op 24 juni heeft de Amsterdamse beursgraadmeter er zelfs 11% bij gekregen. De Amerikaanse Dow Jones-index wist zelfs een nieuw record neer te zetten.

Geerdink schrijft de voortgaande opmars vooral toe aan centrale bankiers. „Anderhalve week geleden gaf ECB-president een voorzet met zijn opmerking dat de rente voorlopig laag blijft. En Fed-voorzitter Ben Bernanke liet woensdagavond expliciet weten dat de markten zich niet druk moeten maken over het monetaire beleid in de VS. Deze blijft expansief, zolang de arbeidsmarkt er nog niet heel goed bijstaat. Waar eerder werd gevreesd dat het obligatieopkoopprogramma in september zal worden afgebouwd, lijkt het er nu pas in december van te komen."

Terwijl de geldpersen in Japan eveneens op volle toeren draaien, blijft China ondanks de economische groeivertraging achter. Dat zal volgens de fondsmanager voorlopig niet veranderen. „De Chinese overheid wil de excessen in de markt aanpakken, zoals het schaduwbankieren. Veel bedrijven zijn nu afhankelijk van speculatieve kredieten met een looptijd van maximaal twee jaar. Recent sprong de overheid bewust niet bij toen het misging. Door het aanpassingsproces valt de groei terug naar een overigens nog altijd mooie 6-7%, die bovendien houdbaar is."

Voor volgende week kijkt Geerdink allereerst uit naar macronieuws uit de VS. „Als onder meer de cijfers over de inflatie en de productie de angst voor het terugschroeven van het stimuleringsprogramma doen afnemen, kunnen er nieuwe recordstanden op Wall Street worden neergezet."

De komende reeks bedrijfscijfers zullen het sentiment eveneens bepalen. „In navolging van aluminiumproducent Alcoa en de bank JP Morgan zullen de meeste Amerikaanse bedrijven de verwachtingen vermoedelijk overtreffen. Waarbij ik wel aanteken dat de verwachtingen in de afgelopen weken neerwaarts zijn bijgesteld. Voor Europese bedrijven ben ik voorzichtiger, omdat de economie zeker in de kernlanden nog weinig tekenen van herstel toont."