Nieuws/Financieel
1089671
Financieel

FrieslandCampina verlaagt prijzen in China

FrieslandCampina gaat komende maandag de prijzen van alle Friso-producten in China met 5 procent verlagen. Dat maakte de zuivelgigant vrijdag bekend.

Eerder deze week werd gemeld dat FrieslandCampina samen met andere buitenlandse bedrijven onderwerp is van een onderzoek door de Chinese autoriteiten naar de prijzen van babymelkpoeder. De bedrijven zouden mogelijk de mededingingswetten hebben overtreden. Volgens FrieslandCampina steunt het bedrijf het doel van de Chinese overheid om eerlijke prijzen te waarborgen en zal het zich extra inspannen om aan de regelgeving op het gebied van prijs- en kartelvorming te voldoen. Het bedrijf zei volledig mee te werken aan het kartelonderzoek.

Nestlé en Danone, eigenaar van het Nederlandse Nutricia, maakten deze week ook bekend de prijzen van hunbabymelkproducten in China te verlagen.

Trainingen

FrieslandCampina benadrukte dat de voor China bestemde Friso-producten voor 100 procent in Nederland worden geproduceerd en verpakt en exclusief door het bedrijf worden gedistribueerd. Het zuivelconcern zei verder dat er uitgebreide interne trainingen zullen komen die zijn gericht op het naleven van de Chinesekartelregels.

De prijzen van buitenlandse babymelkproducten in China zijn in de afgelopen jaren met zo'n 30 procent gestegen, na het schandaal rond de giftige stof melamine, die in 2008 in Chinese babymelk werd aangetroffen. De Chinese run op babymelkpoeder van buitenlandse producenten zorgt regelmatig voor lege schappen in Nederland.