Nieuws/Financieel
1089674
Financieel

Gemiddeld salaris: €5,7 miljoen

De gemiddelde topbestuurder van de grootste beursgenoteerde Europese bedrijven verdient dik €5,7 miljoen. De Zwitsers spannen de kroon.

Dat blijkt uit een onderzoek dat HKP, een internationaal adviesbureau op onder meer het gebied van beloningen, vrijdag naar buiten bracht. Het bureau bestudeerde de jaarverslagen over 2012 van de bedrijven in de Euro Stoxx 50 en de Stoxx Europe 50. Door enkele dubbelnoteringen zijn dat in totaal 77 bedrijven.

Gemiddeld komen de bestuurders op €5.737.000 aan salaris. Daarmee is de beloning slechts iets hoger dan vorig jaar. Over 2011 was het gemiddelde €5.695.000, aldus HKP.

"Misschien is dit een teken dat de opwaartse ontwikkeling die we in het verleden hebben gezien tot stilstand komt", zei managing partner Michael Kramarsch van HKP. "Mogelijk zien we de komende tijd een meer zijwaartse beweging in de beloningen."

Van de ceo's voert de Duitser Martin Winterkorn, de baas van autobouwer Volkswagen, de lijst aan. Zij beloning (exclusief pensioenregelingen) komt op ruim €12,8 miljoen.

Nummer twee in het onderzoek is Robert Dudley, topman van de Britse oliereus BP, met dik €11,9 miljoen. Carlos Brito, ceo van bierbrouwer AB-Inbev is derde met ruim €11,7 miljoen. Dit alles naar beneden afgerond.

Uitgesplitst naar landen boeren de Zwiters het best. De zeven bestuurders in het Alpenland komen gemiddeld op een jaarsalaris van €7,6 miljoen. De vijf Spaanse ceo's komen tot bijna €6,75 miljoen. Daarna volgen de twaalf Duitsers met ruim €6,2 miljoen.

De vier bedrijven met een Nederlands hoofdkantoor - Unilever, Philips, ASML en ING - spelen een vrij bescheiden rol in de lijst. De laatste drie staan op de onderste tien plaatsen. ING-topman Jan Hommen staat zelfs onderaan in deze lijst met een beloning van ruim €1,3 miljoen.

Het is niet vreemd dat een financiële instelling onderaan staat, zei Kramarsch. "Vijf of zes jaar geleden had de financiële sector misschien wel bovenaan de lijst gestaan in dit onderzoek. Maar vanwege de toename van regelgeving rond banken is dat nu wel anders."

Het volledige overzicht is te vinden in het Excel-bestand bij het artikel (bron: HKP).