Nieuws/Financieel
1089696
Financieel

Extra banen VS drukt stemming

Het nieuws dat er in de VS veel meer banen bij zijn gekomen dan economen hadden verwacht, heeft het Damrak lager doen sluiten. Beleggers vrezen namelijk dat de Amerikaanse stimuleringsmaatregelen daardoor eerder worden afgebouwd. Imtech boekte wel een mooie winst.

De AEX-index sloot 0,6% lager op 352,5 punten. De Midkap-index ging 0,5% omlaag naar 530,5 punten.

De meeste overige Europese beurzen zagen de fraaie winsten van gisteren sterker verschrompelen. Frankfurt verloor 2,4% en Parijs zakte 1,5%.

Goed nieuws slecht ontvangen

Beleggingsstrateeg Ben Steinebach van ABN Amro noemt de negatieve reactie van de financiële markten op het Amerikaanse banenrapport kortzichtig. ,,Laten we blij zijn dat er in juni 195.000 nieuwe banen bij zijn gekomen. En dat de cijfers over april en mei opwaarts zijn bijgesteld. Beleggers vrezen dat het obligatieopkoopprogramma nu eerder wordt afgebouwd. Maar het maakt voor de wereld echt niet zoveel uit of dit in september of december gebeurt. En ook volgend jaar zal er nog altijd sprake zijn van een monetaire verruiming. De eerste renteverhoging voorzien we pas in de eerste helft van 2015."

Voor de komende maanden ziet Steinebach het voor de aandelenmarkten nog altijd positief in, gesterkt dat de toespraak van Mario Draghi gisteren. ,,Zijn aankondiging dat de rente nog lang zeer laag zal blijven, kan de Europese economie goed gebruiken. En hoewel de aankondiging uitbleef dat de Europese Centrale Bank Portugese obligaties gaat opkopen, is de rente in dit land toch weer sterk teruggelopen."

Emitterende Imtech in trek

Bij de Nederlandse hoofdfondsen was Air France KLM met een min van 3,2% op €6,68 de grootste daler. Staalgigant ArcelorMittal liet 2,7% liggen op €8,65, nagenoeg het laagste niveau in de afgelopen negen jaar.

Softwarebedrijf Gemalto volgde met een verlies van 2,3% op €70,41.

Heineken verloor 1% op €50,25 na een adviesverlaging door de Amerikaanse bank JP Morgan.

Shell heeft te kampen heeft met een grote lek in een pijpleiding in Nigeria en zakte 0,5% naar €24,47.

Pakketvervoerder TNT Express, die zijn belang in een Amerikaans softwarebedrijf voor $32 miljoen verkoopt, sloot 0,2% lager op €5,85.

Imtech sprong er vandaag positief uit. Rekening houdend met de claim die van de koers is afgegaan, klom de technisch dienstverlener 7,2% naar €2,41. Handelaar Laurens Maartens van Saxo Bank adviseert beleggers gebruik te maken van hun claimrechten om nieuwe aandelen tegen €1,40 te kopen. ,,In essentie is het een goed bedrijf en na de enorme koersval lijkt het me onverstandig de claims te verkopen."

AkzoNobel won 1,4% op €44,93, geholpen door een positief rapport van Theodoor Gilissen. De zakenbank meent dat de verfproducent zich in de afgelopen maanden goed heeft aangepast aan de ingezakte markt.

Aegon wist 0,9% hoger te sluiten op €5,53.

Aperam de diepte in

In de Midkap-index eindigde staalproducent Aperam na een verlies van 2,8% voor het eerst sinds de afsplitsing van ArcelorMittal in januari 2011 onder de €8.

Winstnemingen deden kabelmaatschappij Ziggo met 0,5% dalen naar €30,55.

Melkzuurproducent CSM eindigde aan kop met een winst van 0,9% op €16,73. Veevoederproducent Nutreco won 0,5% op €33,67.

De aangekondigde aankoop van een recyclingbedrijf leverde de nu nog lege beurshuls Vivenda Media Groep op de lokale markt een koerswinst van 9,8% op tot 12,3 eurocent.