Nieuws/Financieel
1089745
Financieel

KPN beëindigt beursnotering New York en Londen

Telecombedrijf KPN wil zijn beursnoteringen in New York, Londen en Frankfurt in het eerste kwartaal van volgend jaar beëindigen. Dat heeft KPN maandag bekendgemaakt.

De geringe handel in stukken op de beurzen in New York, Londen en Frankfurt heeft het bestuur doen besluiten de noteringen te schrappen. De beursnoteringen brengen hoge administratieve kosten met zich mee, vooral in de Verenigde Staten vanwege de strenge controle van de Amerikaanse toezichthouder SEC.

De strenge controles zijn een gevolg van de Amerikaanse accountancywet Sarbanes-Oxley (SOx), die in 2002 werd ingevoerd nadat in de VS schandalen rond onder meer het energieconcern Enron aan het licht waren gekomen. SOx en de daaruit voortvloeiende kosten waren ook voor andere Europese ondernemingen reden om hun notering in New York op te geven.

Positieve effecten

Toch had SOx voor KPN ook positieve effecten. “De aandacht voor kwaliteitsverbetering van onze interne controleprocedures en risicobeheer heeft ons bedrijf goed gedaan en deze aandacht zal zeker niet minder worden”, zegt financieel directeur Marcel Smits van KPN.

De handel van alle aandelen KPN verloopt vanaf volgend jaar alleen via de beurs in Amsterdam. “Gezien de voortgaande mondialisering van de kapitaalmarkten zijn wij ervan overtuigd dat wij met alleen een notering aan Euronext Amsterdam in onze toekomstige kapitaalbehoefte kunnen voorzien”, aldus Smits.