Nieuws/Financieel
1089752
Financieel

Westerse beurzen volgen Japan

Het gaat maar door, dag na dag, procent na procent. De stijging in aandelenkoersen verrast de somberen onder ons, want de Fed had de markten toch een koude douche bezorgd? Plus daarboven op de wereldwijde lokale problemen die de stemming negatief zouden beïnvloeden. Het tegendeel is bewaarheid. We zijn nog maar net in de nieuwe maand bezig en zie hier het schijnbaar beperkte geheugen van de markten.

In de afgelopen twee weken heb ik gewezen op correlaties in aandelenmarkten en dat dalingen en stijgingen niet gepaard gaan met het geluid dat we er bij horen. De conclusie van de vorige twee columns was dat Japan de wereldwijde markten het sterkst heeft beïnvloed.

Het feit is dat op 20 mei daar de start van de daling plaatsvond en dat we het herstel als eerste in Japan zagen ontstaan, een maand later. In de week van de Fed meeting nog wel, terwijl de wereld moord en brand schreeuwde. De focus lag op de Fed en het mogelijke einde aan QE. Dat was de dag dat de laagste koersen tot nu toe zijn genoteerd in Japan. Gelukkig hebben de andere markten dit voorbeeld op de voet gevolgd. Het 'hoe en wat' en 'hoe nu verder' ziet er zo uit in Japanse termen.

Abenomics

 

De meest linker groene verticale lijn in de grafiek geeft de vrijdag aan waarop  het eerste herstel te zien was in Japan. Dat is anderhalve dag na de Fed-meeting en zie hier het omgekeerde van wat geroepen werd vond daar zijn begin. De tweede groene verticale lijn is vorige week vrijdag. Die dag werd duidelijk dat 'Abenomics' voet aan de grond had. Met als resultaat dat er haast ontstond hetgeen bij ons momentum-toename heet. Dan deze vrijdag, de meest rechtse groene verticale lijn, de sprong naar meer opwaartse ruimte in  nabije toekomst.

Tijdens deze hervatting van de stijging zien we dat de daling exact 50% van de stijging sinds 2012 heeft geduurd. Daarnaast, aangegeven door de boogjes, is al eerder een 'positive reversal'-signaal ontstaan dat een koersdoel kent dat boven de hoogste koersen van het jaar uitkomt. Vorige week was het al zover, de correctie is geweest, de opwaartse focus is er weer.

Positief

De koersvorming is in Japan in de afgelopen weken, in plaats van negatief juist positief verlopen. De markten in het westen hebben aan dit voorbeeld inmiddels behoorlijk goed gevolg gegeven. Het volgen heeft deze afgelopen week doorgezet met nieuw elan hetgeen tot een nieuw recent hoogtepunt heeft geleid. Zo ook in de AEX, dat dit beeld ten toon spreidt in de periode van de Fed-vergadering tot en met nu.

 

Bij het kader aan de linkerzijde van de grafiek ziet u een gat in de koersgrafiek. Dat was het 'Fed-moment'. We zijn inmiddels naar Japans voorbeeld het negatieve van dat moment al weer te boven en niet zo beetje ook. De vorming van een trend hierbij duidt op voldoende overtuiging om dit voort te zetten in de nabije toekomst, net als in Japan. Maar ook net als in Japan, is het nu wel klaar voor deze week en leggen we de koersen even in de kast. Prettig weekend gewenst voor nu.

Disclaimer

EREM + NIKKEN is een merknaam van LeoMont BV. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Onze analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor onze analyses wordt gebruikt. De waarden waarop onze analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van de E+N Portefeuilles die opgebouwd zijn uit ABNAMRO Turbo’s. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naarinfo@leomont.com