Nieuws/Financieel
1089890
Financieel

Fortis-top mag getuigenverhoor in Nederland niet negeren

De ex-topmannen van Fortis Jean-Paul Votron, Gilbert Mittler en Maurice Lippens moeten in Nederland voor getuigenverhoor komen opdraven, ook al is dit tegen hun zin in. Dit heeft de Hoge Raad vanmorgen bepaald.

Het hoogste gerechtscollege in ons land deed uitspraak in een bijprocedure, van de spraakmakende zaak waarin ex-bestuursvoorzitter Votron en voormalig cfo Mittler in februari 2012 persoonlijk aansprakelijk werden gesteld wegens misleiding van beleggers in 2008. Maurice Lippens ontsprong toen de dans.

Het Belgische drietal verzette zich destijds hevig tegen een getuigenverhoor bij de rechtbank Utrecht, maar de Hoge Raad bepaalde dus dat dit onterecht was. Volgens advocaat Hendrik Jan Bos is de uitspraak relevant voor het hoger beroep dat de voormalige Fortis-topmannen Votron en Mittler hebben ingediend. Hij treedt op namens de beleggers.

Bos: "Het hoger beroep loopt en is nog niet inhoudelijk behandeld. Ik zal de heren dan ook opnieuw oproepen voor een getuigenverhoor. Als ze weer niet op komen draven dan is de kans groot dat het hof hun vordering afwijst." De beleggers zijn zelf in hoger beroep gegaan tegen de vrijgesproken Lippens. Ook hij zal wederom gevraagd worden voor een getuigenverhoor.

Schadevergoeding

Hadden de bestuurders Nederlanders geweest, stelt Bos, dan riskeren ze bij het opnieuw niet verschijnen dat ze worden opgehaald door een politiebus.

De schadevergoeding die de beleggers krijgen na de uitspraak van de rechtbank in 2012 is overigens nog niet vastgesteld. Hier voor is een aparte procedure noodzakelijk. Maar Bos wacht eerst de uitkomst van het hoger beroep af voordat hij deze start.