Nieuws/Financieel
1089902
Financieel

Made in Germany

De discussie laaide afgelopen maandag hoog op in de dealingroom. Aanleiding was de berichtgeving in de zaterdageditie van de Telegraaf onder de kop ‘Duitser duikt in lage lonen. Spotgoedkope krachten lucratief’.

Hans vatte de inhoud bij het ochtendbakkie samen: “Door het omzeilen van minimumlonen en cao’s besparen Duitse bedrijven miljarden euro’s aan loonkosten. Zo wordt de Europese concurrentie moeiteloos op een achterstand gezet. De spotgoedkope arbeidskrachten blijken, naast de innovatieve en volop exporterende Duitse maakindustrie, de belangrijkste peiler onder het succes van ‘Made in Germany’.

Maar de situatie heeft geleid tot een leger van vrijwel rechteloze arbeiders, dat bij grote bedrijven voor een hongerloon keihard moet werken. Afgelopen week kwam de Duitse vleesindustrie in een kwaad daglicht te staan. Er werden voor voltijdbanen van Oost-Europeanen uurlonen tussen de EUR 3,00 en EUR 5,00 betaald. Een ondernemingsraad wordt bij monopolisten als Wiesenhof niet geduld en de arbeiders zijn formeel uitzendwerkers van buitenlandse brievenbusbedrijfjes.

Bij Europa’s grootste supermarkten, Aldi en Lidl, werkt het meest vrouwelijk personeel voor een klein salaris in hoog tempo. Een te lang bezoek aan de wc kan leiden tot ontslag. Het personeel is doodsbang om iets fout te doen en wordt door privédetectives in de gaten gehouden.

“Moeten wij dat niet ook doen?”, was een reactie toen Hans klaar was. “Ze hebben namelijk wel een sluitende begroting en gaan de reusachtige staatsschulden terugbetalen”.

“Schande”, was een andere reactie.

Ik bracht naar voren dat, los van het feit of het nu wel of niet in Nederland zou moeten plaatsvinden, het überhaupt ‘afknijpen’ van lonen en het korten van rechten in Nederland geen enkele kans maken. De vakbonden zullen direct het land ‘platleggen’.

Nederlandse economie

Later in de week kwam de discussie terug. ‘De Nederlandse economie doet het ook in de ogen van buitenstaanders niet langer goed’, luidde de kop van een FD-artikel. Hans las opnieuw voor:

“Nederland gaat een langdurige periode van zwakke economische groei tegemoet ”. Die titel geven de kredietbeoordelaars van Standard & Poor’s aan een nieuwe studie over de Nederlandse economie. De toon van de analyse is niet positief. Volgens de analisten van S&P gaat het ‘vele jaren’ duren voor banken, de particuliere consument en de overheid hun financiën weer op orde hebben. In die periode staat er een flinke rem op de groei.

Frau Merkel

We werden er niet vrolijk van, en de stemming is toch al gedrukt omdat de AEX na 6 maanden ‘ijsschotsenspringen’ slechts een schamele 12 puntjes boven het ultimo-niveau acteert. Boegbeeld en dik 14% zwaargewicht Olies laat de beleggers met een dikke 5% lagere 12-maands performance ‘vet in de steek’.

“Bemoedigend is wel de historische belofte van de ECB om de rente laag te houden. Op de uitspraken van Draghi maakten we gisteren een mooie sprong en de 12-maands hoog 373,31 van 28 mei komt weer in beeld. Vanmiddag het belangrijke banencijfer in de VS. Tempo terugschroeven opkoopprogramma FED is gekoppeld aan de ontwikkeling van de werkloosheid. Hoe klimmen we uit de pottenbak ?”, vertaalde Semjr onze gevoelens.

“Rutte gaat ons niet redden”, luidde de consensus. Kroatië is toegetreden als 28e lid van de EU en Letland voldoet volgens Brussel aan alle voorwaarden om toe te treden tot de eurozone. Onze politieke koorddanser verklaarde: “We zijn nu eenmaal een vereniging die nieuwe leden toelaten, mits ze aan strenge voorwaarden voldoen”. Er steeg hoongelach op toen we deze woorden hoorden. Wilders wil een protestbijeenkomst organiseren in Den Haag. De stad kon wel eens te klein zijn voor de toestroom. Maar misschien stemt het protest dit kabinet eindelijk tot nadenken.

“Effe lange neus naar Brussel en Frau Merkel en voor ons zelf kiezen met massieve injecties”, zongen we in koor. En we kreunden bij het horen van het EU-budget voor de komende 7 jaar: EUR 960.000.000.000,00.

Dealingroom SEM.nl

“Imtekken tweezevenveertig!”, roept de dealingroom. Huisdobbelaar Guus kijkt verstoord op. Hij zag zijn callen in de kliko belanden. “Begrijpen jullie nou dat er tijdens de aandeelhoudersvergadering nog respect werd getoond voor ‘Mister Imtech’, René van der Bruggen ? Pek en veren had het moeten zijn!”

Aandeelhouders kregen bij de claimemissie ter waarde van 500 miljoen euro het recht om per inschrijvingsrecht 4 nieuwe aandelen te kopen voor 1,40 per stuk. Wij gaan waarschijnlijk geen gebruik maken van de claims en ‘lappen ze aan’. Onder de stukken hebben we een put uitoefenprijs 8 looptijd september. Daardoor is er tijd om de koersontwikkeling en analistenrapporten af te wachten. In essentie levert de techneut namelijk een uitstekend product.

“Vopakken vierenveertigveertig!”, roept de dealingroom. De opslagmarktleider noteerde 29 november 2012 rond de 58,00. Wij hebben geen slecht nieuws vernomen, maar het staat er wel. Tijd voor wat herstelcallen looptijd maart 2014 uitoefenprijzen 46,00 en 48,00.

“Fugroos tweeenveertigzesenveertig!”, roept de dealingroom. Nog zo’n muurbloem. Komen van de 54,52 eind september 2012. De callspread juni 2014 kopen uitoefenprijs 42 en verkopen uitoefenprijs 50 moet toch een goede kans maken op een ‘klappertje’?

Bij de SEM Rendement Certificaten zijn Tomtommen bandbreedte 2,50 – 5,00 en KPNnen 1,30 – 2,20 in trek. Goddijn sprak van ‘afstoten onderdelen’ en voor $eñor $lim zijn sinds 28 juni de blokkades opgeheven om onze telekommer geheel in te lijven.

Bolkestein

Frits Bolkestein heeft vandaag de uitsmijter. Als slotwoorden van zijn memoires in Elsevier schreef hij:

‘Maar niets is gevaarlijker dan algemene ideeën in lege hoofden.’

Sem van Berkel is aandeelhouder, directeur vermogensbeheer bij www.sem.nl  (zie ook www.semsadvies.nl) en ambassadeur bij Alex Vermogensbank.