Nieuws/Financieel
109175619
Financieel

Financieel weekoverzicht: over guldens en koopkracht

Welke levert nou de meeste koopkracht op?

Welke levert nou de meeste koopkracht op?

Rotterdam - We betalen al bijna twintig jaar niet meer met guldens, maar toch blijft er een soort gevoel van heimwee, of nostalgie, naar het pre-eurotijdperk. In een week dat het weer volop ging over onze koopkracht, hadden bezoekers van DFT.nl extra veel aandacht naar een slager die de oude munt nog één keer deed terugkomen.

Welke levert nou de meeste koopkracht op?

Welke levert nou de meeste koopkracht op?

Johannes Hoekstra heet hij, en hij is eigenaar van slagerij De Schrans in Leeuwarden. Vanwege zijn zilveren slagersjubileum mochten klanten nog één weekend lang met guldens betalen.

En dat heeft Hoekstra geweten: een bedrag van liefst ƒ7000 kwam onder matrassen en uit beschuitblikken zijn kant op. Koopkracht: nul, want De Nederlandsche Bank accepteert geen guldens van ondernemers. Uiteindelijk vond de Fries een oplossing, door de guldens te verkopen aan een klant. Misschien volgende keer in bitcoin afrekenen?

Rutte

Dan maar koopkracht gemeten in euro’s. Het kabinet-Rutte III gokt erop dat die stijgt omdat, vanwege de economische zomer die maar aanhoudt, de lonen fors omhoog gaan.

Maar de lonen stijgen niet, de belastingmaatregelen van het kabinet komen per saldo op iets boven nul uit, en Jan Modaal zit met de gebakken peren. Columnisten Willem Vermeend en Rick van der Ploeg vinden er zo het hunne van. En Hans de Boer vindt het maar niets dat Rutte voor koopkrachtstijging zo nadrukkelijk richting werkgevers kijkt.

Belastingdruk

Nee, jong en oud houden zo hun problemen op financieel gebied. Gepensioneerden zuchten onder een hoge belastingdruk, als ze al al het pensioen krijgen waar ze recht op hebben, jongeren durven niet eens meer op een huis te bieden – zo bang als ze zijn dat het allemaal voor niets is.

Gelukkig wil minister Dekker (Rechtsbescherming) het geld op bankrekeningen bij het opeisen van schulden gaan beschermen. En deurwaarders waren toch al geen boemannen. Rekeningen waarvan de nummers trouwens vrolijk in het rond slingeren. Worden we misschien toch nog een van deze drie hectomiljardairs.

Zo, nu bent u weer op de hoogte van het belangrijkste financiële nieuws van deze week. Lees ook zeker even de column van Jaap van Duijn over de rekenrente, en vergeet niet de auto zomerklaar te maken. Ons volgen kan zeven dagen per week via Facebook en Twitter. Goed weekend!