Financieel/Geld
1092059174
Geld

Hoekstra: geen signalen van negatieve spaarrente

Minister Wopke Hoekstra van Financiën.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën.

DEN HAAG (ANP) - - Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft „geen signalen” dat kleine spaarders in Nederland rente moeten gaan betalen op hun spaargeld. Maar hij houdt dat „nauwlettend in de gaten”, zegt hij.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën.

Doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente alsmaar verder verlaagt, moeten banken steeds meer betalen om hun geld daar te stallen. Het lijkt onvermijdelijk dat ze dat zullen doorberekenen aan hun spaarders.

Verboden

Onder andere België steekt daar een stokje voor. Dat buurland heeft banken verboden een negatieve spaarrente aan te houden. De Consumentenbond pleit ervoor dit ook in Nederland te doen.

Hoekstra beseft dat ook Nederlandse spaarders zich zorgen maken, maar wil „niet vooruitlopen op de scenario’s die we voorbereiden.” Dat is volgens hem niet verstandig. De minister verzekert dat hij de ontwikkelingen op de voet volgt.

Sommige private bankiers in Nederland hanteren voor vermogende spaarders al wel een negatieve spaarrente. Maar grote banken zijn daartoe nog niet overgegaan en Hoekstra heeft ook „geen aanwijzingen” dat ze dat zullen doen.