Nieuws/Financieel
10930
Financieel

Spervuur van Kelder voor cfo’s Sif, Basic Fit, a.s.r., Takeaway.com.

Spervuur van Kelder voor cfo’s Sif, Basic Fit, a.s.r., Takeaway.com.

Spervuur van Kelder voor cfo’s Sif, Basic Fit, a.s.r., Takeaway.com.

Spervuur van Kelder voor cfo’s Sif, Basic Fit, a.s.r., Takeaway.com.

Theo Besteman

Amsterdam Optimisme domineert onder Nederlandse particuliere beleggers. Onzekerheid over de gevolgen van Trump, China, Brexit en Italië kan dat optimisme niet wegnemen.

Als de BeleggersFair 2016, het beleggingsevenement in de Amsterdamse RAI vrijdag met 3600 bezoekers, representatief is blijven de beurzen stijgen.

Bij tellingen tijdens de dag, met discussies en workshops, overheerst vrijdag hun optimisme over de markten. Ook na de oproep ,,handjes graag” van de scherpe gespreksleider Jort Kelder werd duidelijk dat deze ‘zelfbeleggers’ vaker op de koopknop drukken. Richtpunt is de 3,7% koerswinst dit jaar voor de AEX, en vooral de soms negatieve spaarrente.

,,Dat optimisme is opmerkelijk”, zag ook beleggingstrainer Peter Siks van BinckBank. Want daartegenover stonden de hele dag door de zorgen van de marktvorsers, bankiers, vermogensbeheerders en bestuurders van beursfondsen.

,,De waardering van obligaties is extreem hoog", zegt strateeg Valentijn van Nieuwenhuijzen van vermogensbeheerder NNIP, die zelf zijn laatste ton spaargeld in high yield obligaties zou steken.

De Nederlandse belegger is zoekende. De rente staat ultralaag, obligaties zijn een bloedbad gebleken, valuta erg volatiel en Nederlandse aandelen geen zegen. Over de plas slechten beleggers wel al dagen records op Wall Street. Het Damrak blijft ver achter.

Beleggers zien in Donald Trump en zijn investeringsprogramma een redder, sinds zijn verkiezing stijgen beurzen. Grondstoffenfondsen en banken profiteren van zijn programma. ,,Maar Trump heeft er weinig mee te maken”, aldus vermogensbeheerder Martine Hafkamp van Fintessa. ,,In aanloop naar de verkiezingen stond er zo ontzettend veel geld langs de zijlijn geparkeerd, dat moest een keer de markt op om te gaan renderen. Er zouden naast Trump veel meer triggers zijn die tot deze winst hadden kunnen leiden”, stelt zij.

Trump is op de korte termijn nog interessant, maar op de lange termijn zijn er series risico’s. ,,Zijn investeringsprogramma gaat ten koste van meer inflatie, gevaar voor protectionisme, toenemende ongelijkheid, dubieuze consequenties voor het klimaat en meer begrotingstekort”, schetst Bob Homan, hoofd ING Investment Office.

In zaaltjes in de RAI visten beleggers telkens naar gouden tips: TomTom, goud of Unilever. ,,Die zijn er niet. Tips zijn voor obers”, riposteert handelaar Cees Smit van Today’s met een beurswijsheid.

Econoom Jasper Jansen vlooit voor de Vereniging van Effectenbezitters graag door jaarrekeningen. Hij ontwikkelde een scoremodel met een online overzicht bedrijven. Kies voor bedrijven als Unilever, suggereerde hij: groot, sterke merkkracht, goed dividend en miljarden aan investeringen in nieuwe producten. Een mooie opdracht, zoals Heijmans binnen trok, zegt weinig op de waardecreatie op lange termijn, zegt Jansen.

Beleggingstrainers als Siks waarschuwen voor de psychologische valkuilen die de jacht op hoog rendement in het brein losmaakt.

Die aloude alarmbel moet opnieuw geluid worden, zeggen ze in de zaaltjes. Want domineerde in het publiek jaren de grijzende oudere man dit soort bijeenkomsten, de opmars van jongeren is nu opvallend. ,,En gelukkig zie ik steeds meer vrouwen”, zegt Hafkamp.

Steeds vaker kiezen deze beleggers toch ook voor risicomijdende trackers, die prestaties van honderden indices volgen tegen kosten van soms 0,2%. Terwijl fondsmanagers voor gemiddeld nauwelijks betere prestaties op een zelf samengestelde portefeuille met ‘actief beheer’ van de beleggingen zo’n 1,5 tot 2,5% op de rekening zetten. ,,Zeg, hebben jullie nog wel toegevoegde waarde”, porde dagvoorzitter

Maar voor veel Nederlandse beleggersmensen zijn de AEX relevant.

Duurzaam beleggen neemt een vlucht, blijkt uit nieuwe cijfers van de VBDO, maar 'groen sparen' is afgenomen.

Wijs geworden van Trump, is de markt alerter geworden op de inkomensongelijkheid en de mondige onderklasse. ,,De oplopende verschillen in de VS betekenen dat studenten gemiddeld met $35.000 schuld uit college komen, fors meer dan in 2007. Net als de hypothekenschuld en de staatsschuld. Alleen de lage rente helpt. Maar die loopt op en dus wordt het zorgelijk”, zegt handelaar Cees Smit van Today’s.

NN: Economie redelijk goed en ondersteunt de markt, cyclische markten zijn interessanter. maar wees bereid en reageer actief op grote veranderingen zoals Italië. Met alleen fundamentals kom je er momenteel niet mee", aldus Van Nieuwenhuijzen.

Het probleem China, waar niks zichtbaar is, daar zit een groot probleem. ,,Zijn economie kan zomaar ineens klappen", aldus Corné van Zeijl van Actiam.

Martine Hafkamp:

Groot verschil tussen beurzen en de echte economie; techbedrijven als tencent, baidu, alibaba doen het sterk.

Het gaat weer goed, inlatie omhoog, iedereen weer blij.

Op termijn gaan we failliet,

Maar voorlopig bouwen we wegen