Nieuws/Financieel
1093261646
Financieel

’Tata Steel IJmuiden moet 170 miljoen besparen’

De schoorsteen bij Tata moet blijven roken voor €170 miljoen minder.

De schoorsteen bij Tata moet blijven roken voor €170 miljoen minder.

IJmuiden - Tata Steel voert zijn reorganisatieplannen in Europa op en kijkt daarbij ook naar de loonkosten. Zo bevestigt het staalconcern, zonder op bedragen en doelstellingen in te gaan. Duidelijk is wel dat het tot banenverlies zal leiden.

De schoorsteen bij Tata moet blijven roken voor €170 miljoen minder.

De schoorsteen bij Tata moet blijven roken voor €170 miljoen minder.

In IJmuiden, het voormalige Hoogovens, moet volgens eerdere berichten van NH Nieuws op basis van een interne memo zeker 170 miljoen euro worden bezuinigd.

Kostenbesparingsplan

Tata laat in een officiële verklaring weten dat de markt voor het staalbedrijf nu erg moeilijk is, vooral omdat er veel staal op de Europese markt wordt gedumpt voor lage prijzen. Om die reden werd in juni een kostenbesparingsplan aangekondigd. „Dit programma komt niet op stoom zodat onze prestaties snel kunnen worden verbeterd.”

Het concern spreekt van verbeteringen in de toeleveringsketen, productieverbeteringen en beter gebruik van grondstoffen. Ook wordt gekeken naar digitalisatie. Eventuele ontslagen zullen worden voorgelegd aan de personeelsvertegenwoordigers.

Volgens NH Nieuws wil Tata Steel Europe in totaal 830 miljoen euro aan kosten uit de boeken schrappen. In de memo staat dat „een groot deel” daarvan voor rekening komt van de voormalige Hoogovens. „Het omlaag brengen van personeelskosten” alleen al moet 170 miljoen euro opleveren.

Reactie CNV

Vakbond CNV Vakmensen wijst erop dat eerdere afspraken over werkgelegenheid met Tata Steel Nederland nog tot oktober 2021 lopen. „Daar zullen we Tata zeker aan houden”, zegt bestuurder Peter Böeseken in een reactie. Volgens hem is behalve het bedrag van 170 miljoen euro én dat over heel Europa 25 procent van de banen wordt geschrapt nog weinig bekend.

De vakbonden krijgen formeel pas eind volgende maand meer nieuws over de plannen in Nederland. „Dus daar kan en ga ik nog helemaal niets over zeggen nu.” Hij zegt wel zich zorgen te maken over de mogelijkheid dat banen worden overgeheveld naar lagelonenlanden. „Dat doet geen recht aan de hoge kwaliteit die hier in IJmuiden wordt geleverd.”