Nieuws/Financieel
1096929
Financieel

Imtech lijdt verlies en constateert fraude

Imtech heeft vorig kwartaal door moeilijke marktomstandigheden en de problemen in Duitsland en Polen een nettoverlies geleden van 59,6 miljoen euro. Uit onderzoek is volgens de technisch dienstverlener gebleken dat de eerder gemelde problemen bij Duitse en Poolse en projecten vooral het gevolg zijn van fraude en slechte controle.

Hier kunt u het DFT Dossier van Imtech lezen.

Dat maakte de technisch dienstverlener dinsdag bekend in een serie van persberichten. Daarin gaf bestuursvoorzitter Gerard van de Aast aan dat het onderzoek naar de misstanden in Polen en Duitsland, die Imtechhebben opgezadeld met 370 miljoen euro aan afschrijvingen, de afgelopen maanden een zware last waren voor het bedrijf. Volgens hem is de controle op de onderneming inmiddels verstevigd en kan Imtech weer vooruit.

,,Dit is het, het onderzoek is afgerond, de cijfers zijn goedgekeurd'', zei Van de Aast in een toelichting. Imtech gaat volgens hem proberen schade te verhalen op de frauduleuze werknemers, tegen wie ook gerechtelijke stappen worden ondernomen. ,,Maar het is moeilijk aan te geven hoeveel daarvan mag worden verwacht.''

Moeilijke marktomstandigheden

Imtech zag de omzet vorig kwartaal met 1 procent dalen tot 1,21 miljard euro. Het operationele resultaat (ebit) kwam uit op 48,8 miljoen euro negatief. Het bedrijf bevestigde verder de vorige maand gepubliceerde voorlopige cijfers over 2012.

Imtech heeft vooral last van moeilijke marktomstandigheden in Duitsland en de Benelux. Het bedrijf verwacht niet dat die markten dit jaar zullen aantrekken en probeert daarom de kosten onder controle te houden via de eerder dit jaar aangekondigde reorganisatie. In het derde kwartaal zal worden geëvalueerd of die maatregelen voldoende zijn.

Transitiejaar

Gezien de onzekere omstandigheden doet Imtech geen concrete uitspraken over de verwachtingen voor 2013, dat door het bedrijf als ,,transitiejaar'' wordt gezien.

Imtech heeft zijn doelen voor de komende jaren aangepast. Het bedrijf richt zich nu op een autonome groei die iets hoger ligt dan de economische groei. Daarnaast kan er groei komen door acquisities in gefragmenteerde markten waar de schuldpositie dat toelaat. Imtech mikt op een operationele ebitdamarge van 4 tot 6 procent. De verhouding tussen de nettoschuld en de ebitda moet eind 2015 tussen 1,5 en 2 uitkomen.Het bedrijf is van plan 40 procent van de nettowinst als dividend uit te keren als de schuldverhouding lager is dan 2.

Van Lede

Imtech gaf verder aan Kees van Lede te willen benoemen als nieuwe president-commissaris. Daarnaast wil het Frans Cremers opnemen in de raad van commissarissen. Aandeelhouders stemmen op 2 augustus tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering over die voordrachten.

Van Lede, vormalig topman van AkzoNobel, is al commissaris bij Philips, Air France-KLM en Air Liquide. Cremers is momenteel commissaris bij onder meer de NS, Vopak, SBM Offshore, Unibail-Rodamco en Schiphol. In het verlede was hij financieel directeur bij uitgever VNU.