Nieuws/Financieel
1097076
Financieel

ABN Amro voor iedereen!

Wie denkt dat het lastig is een bank te nationaliseren, moet eens proberen een staatsbank te privatiseren. In een noodsituatie een financiële instelling opknippen en verdelen onder buurlanden (Fortis) of rechttoe rechtaan de aandelen onteigenen (SNS Reaal) is een stout staaltje, toegegeven. Maar als het moet, kan het snel.

Het zaakje weer in particuliere handen brengen, is echter spitsroeden lopen. Dat begint met politiek draagvlak, maar belangrijker is de vraag: zitten beleggers op de aandelen te wachten?

Deze kwestie kreeg de afgelopen dagen nieuwe urgentie door de discussie in het VK over de Britse staatsbelangen in Lloyds Bank (39%) en in Royal Bank of Scotland (RBS, 81%). Volgens de Financial Times kondigt minister van Financiën George Osborne morgen aan dat het Lloyds-belang naar de markt zal moeten voor de Lagerhuisverkiezingen van 2015. De huidige beurskoers is gelijk aan de waarde waartegen het VK de aandelen in de bank in de boeken heeft staan. Dat maakt verkoop politiek goed te verantwoorden.

Dat is nog niet het geval bij RBS. Dat belang is bovendien twee keer zo groot. Volgens scheidend RBS-topman Stephen Hester kan een pondspondsgewijs verkoopproces van de RBS-aandelen in staatshanden zo tot 2023 duren.

Dat roept natuurlijk de vraag op hoe dit zit met ABN Amro, de fusiebank (met het Nederlandse deel van Fortis Bank erbij) die de Nederlandse Staat in oktober 2008 in handen kreeg voor alles bij elkaar €28 miljard. Een bank die, anders dan Lloyds en RBS, nog geen beursnotering heeft, maar 100% in handen van de Nederlandse Staat is. Dat betekent dat aandelenbeleggers weer opnieuw moeten kennismaken met ABN Amro.

De voorbereidingen voor een verkoop van ABN Amro nemen dit jaar een aanvang. De uiteindelijke verkoop zal volgens het ministerie van Financiën niet voor 2014 plaatsvinden. Het kabinet heeft als voorwaarde voor verkoop gesteld dat de financiële sector ’stabiel’ is en de ’markt klaar is voor de beoogde transacties’. Daarnaast moeten de betrokken ondernemingen klaar zijn voor verkoop. Het streven daarbij is om de totale investering van de overheid zo veel mogelijk terug te verdienen. Een cynicus zou zeggen dat dit betekent dat ABN Amro tot sint-juttemis een staatsbank blijft, maar dat ben ik niet. Of volgend jaar al aan alle voorwaarden voldaan kan worden, is echter de vraag.

Als dat wel het geval is, heeft Dijsselbloem een voorkeur voor een beursgang boven de twee belangrijkste alternatieven: verkoop aan een (buitenlandse) bank, dan wel aan private equity. Wat dat betreft, is het natuurlijk vervelend dat het nog geen half jaar geleden is dat de aandelen van SNS Reaal zonder compensatie onteigend werden – niet echt reclame voor Nederlandse bankaandelen. Ook is de vraag of de wens van een deel van de politiek om een zekere mate van controle te houden over de bank – boven op het toezicht van De Nederlandsche Bank – zich verhoudt met een beursnotering.

Wellicht dat politiek Den Haag inspiratie kan putten uit een alternatief voor een verkoop dat de laatste tijd aan steun heeft gewonnen in het VK. Dit is het idee om aandelen RBS onder Britse huishoudens te verdelen. Iedere belastingbetaler een stukje ABN Amro – er is immers al voor betaald.Jan Maarten Slagter is directeur van de VEB. www.VEB.net