Nieuws/Financieel
1098133650
Financieel

Beleggers in VS voorzichtig in afwachting verklaring Trump

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden vrijdag tijdens de middaghandel onder druk. Beleggers op Wall Street bleven voorzichtig door de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China over Hongkong. President Donald Trump zou later vanavond nog met een reactie op de Chinese noodwetgeving voor Hongkong komen.

De Dow-Jonesindex noteerde even na 19.45 uur (Nederlandse tijd) 1,1 procent lager op 25.125 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 0,7 procent omlaag naar 3009 punten en techbeurs Nasdaq zakte 0,1 procent naar 9366 punten.

Het Chinese parlement heeft ingestemd met een voorstel om een speciale wet te maken die het voor Chinese veiligheidsdiensten mogelijk maakt in Hongkong aan het werk te gaan als de nationale veiligheid in het geding is. In Hongkong wordt gevreesd dat dit het begin van het einde van de autonome status betekent.

Sancties

De spanningen rond Hongkong dreigen de handelsdeal tussen Peking en Washington onder druk te zetten. Trump overweegt naar verluidt sancties in te stellen tegen de financiële sector in China. Ook zou hij de sector met handelsbeperkingen willen raken, meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Socialmediaplatform Twitter noteerde 3 procent in de min. Trump heeft een decreet ondertekend, waarmee hij bedrijven als Twitter en Facebook (min 0,3 procent) aansprakelijk wil maken voor de inhoud op hun platformen. Hij is boos nadat Twitter een waarschuwing had geplaatst bij een aantal berichten die hij uitstuurde. Trump vindt dat het bedrijf daarmee politieke keuzes maakt.

Aan het kwartaalcijferfront zijn de schijnwerpers gericht op onder meer groothandelaar Costco Wholesale en softwareconcern Salesforce. Zij verloren tot zo'n 5 procent. Computerfabrikant Dell Technologies profiteerde juist van de vraag naar computers voor mensen die thuis werken, waardoor meer pc's en laptops werden verkocht. Het aandeel won bijna 7 procent.

De euro was 1,1086 dollar waard, tegen 1,1114 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 33,78 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 34,97 dollar.