Nieuws/Financieel
1098272
Financieel

Goudprijs op cruciaal punt

Goud bevindt zich sinds begin dit jaar in een dalende trend, maar lijkt zich de afgelopen weken iets te stabiliseren rond de $1380. Bekeken vanuit verschillende technische analyse invalshoeken is een neerwaartse doorbraak van het $1360 niveau een slecht teken.

Deze week liep ik bij het analyseren van goud tegen een aantal verschillende methodes op die momenteel allemaal een zeker gewicht toekennen aan het niveau van 1360 US dollar per troy ounce (31,10 gram ). Omdat deze analyses een mooie dwarsdoorsnede vormen van het technische analyse vakgebied loop ik ze even met u door: Ter lering en vermaak.

Speedlines

Speedlines worden gebruikt om steun- en weerstandniveaus te bepalen in een opgaande resp. dalende trend. Een speedline wordt getekend door het hoogste en laagste punt van de trendbeweging te verbinden met een verticale loodlijn, en deze lijn in drie gelijke stukken te verdelen. Daarna worden lijnen getrokken vanaf het beginpunt van de trend tot de 1/3 en 2/3 punten op de loodlijn.

In grafiek 1 heb ik deze speedlines in de goud weekgrafiek geconstrueerd met behulp van het  dal in 2008 ($681) en de top in 2011 ($1921). De 1/3 speedline (33,3%) staat momenteel op een waarde van $1360.  En kan nu worden beschouwd als een steunniveau. 

 

Grafiek 1: Speedlines

Market Profile

Een andere manier om steun- en weerstandsniveaus snel zichtbaar te maken is de z.g.n. ‘market profile’ grafiek. Horizontaal is de koers weergegeven, en per koersstap wordt het aantal dagen geteld waarop de koers zich binnen die koersrange bevond. Hoe meer dagen, hoe hoger de staaf op dat koersniveau. In grafiek 2 is het market profile van goud afgebeeld, berekend met een stapgrootte van $50.

Het ontstane verdelingspatroon geeft een beeld van de belangrijkste steun en weerstandsniveaus (groene staven). Actueel is uiteraard het 1350 niveau, maar binnenkort wellicht ook de belangrijkste kwantitatieve steunniveaus daaronder: 1200, 1100, 900 en 650 (berekend uit dagkoersen in de periode 2006 - heden)

 

Grafiek 2: Market Profile

Voortschrijdend gemiddelde top/dal systeem

Waarschijnlijk zijn de meeste lezers wel bekend met het voortschrijdend gemiddelde (VG). Er zijn echter verschillende methoden om langetermijn bull- naar bearmarkten en vice versa te herkennen met behulp van een 200 daags VG van de slotkoersen. Standaardmethode is het bekijken van de kruising tussen de koersgrafiek en het gemiddelde. De hier besproken analysetechniek kijkt echter alleen naar het VG zelf.

De methode werkt als volgt: als het voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen een top heeft bereikt  en hierna 5% is gedaald, dan volgt een verkoopsignaal. Een koopsignaal wordt gegeven na een dal in het 200 daags gemiddelde gevolgd door een stijging van 5%.

Het resultaat van deze strategie op goud is te zien in grafiek 3. Het laatste longsignaal dateert van augustus 2009 ($955). Voor de huidige situatie wordt een shortsignaal afgegeven indien goud een aantal bars beneden de $1360 blijft.

 

Grafiek 3: VG(200) top/ dal methode

Duizend euro niveau

Meestal wordt in de media de goudprijs in US dollars gebruikt. Maar voor goudbeleggers in de eurozone is de koers in euro’s uiteraard minstens zo belangrijk (grafiek 4). Geholpen door de zwakke dollar komt het psychologisch belangrijke steunniveau van 1000 euro nu weer in zicht. Met een goudprijs van $1380 en een -fictieve- EUR/USD koers van1,38 (1380/1000) is het zover en zou goud op precies €1000,- noteren.

Nog even oefenen: Dus bij een goudkoers van $1360 en een euro die duurder is dan 1,36 dollar noteert goud onder de 1000 euro.         

 

Grafiek 4: Goud in euro’s  

Spreiding

Beleggers die goud in een goed gespreide passieve portefeuille hebben zitten kunnen het bovenstaande uiteraard voor kennisgeving aannemen. De meer op timing gerichte goudbelegger doet er goed aan het $1360 steunniveau scherp in de gaten te houden. Met in het achterhoofd dat technische analyse altijd uitgaat van mogelijke scenario’s. Helaas zonder honderd procent zekerheid. 

Rombout Kerstens is directeur van Keyword Info Systems BV.

Twitter: www.twitter.com/RomboutKerstens