Nieuws/Financieel
1098957863
Financieel

Ruim 1800 veehouders achter stikstofclaim overheid

Amsterdam - Inmiddels 1800 veehouders hebben zich aangemeld om via een collectieve actie schade van ingrijpende stikstofregels te claimen bij de overheid.

Dat meldt BNR vrijdag. Via de stichting Stikstofclaim stellen de boeren de opgelopen schade als gevolg van de beperkingen door stikstofregels van vele miljoenen te gaan verhalen.

Eerder berichtte De Telegraaf over de voorgenomen megaclaim.

De boeren geven aan dat mogelijk duizenden bedrijven getroffen worden door beperkingen van de stikstofuitstoot, zodra dit doorgang vindt. Zowel de rijksoverheid als de provinciën zal te maken krijgen met claims wegens onzorgvuldig handelen, aldus Stikstofclaim.

De stichting begint een bodemprocedure, aldus de voorzitter John Spithoven. De overheidsmaatregelen verminderen de economische waarde van de agrarische sector met miljarden, stellen de boeren.

Premier Mark Rutte in debat met boeren tijdens de stikstofbijeenkomst van de VVD.

Premier Mark Rutte in debat met boeren tijdens de stikstofbijeenkomst van de VVD.

Stikstofclaim eist daartoe van overheidsdienst RIVM en het ministerie van Volksgezondheid dat ze een stikstofmodel, Aerius, openbaar maken om op basis daarvan schadeclaims nader te kunnen onderbouwen. Aerius is een van de modellen waarop de overheid zijn berekeningen van de stikstofschade baseert.