Nieuws/Financieel
1099852
Financieel

Opluchting door cijfers VS

De AEX trok tegen het einde van de handelsdag een sprintje. Na de hoger dan verwachte banengroei en stijgende koersen op Wall Street schudde het Damrak het verlies van eerder op de dag van zich af en klom naar een mooie winst.

De AEX sloot 0,9% hoger op 352,7 punten. De Midkap-index pluste 1,1% op 533,8 punten.

Ook de grote beurzen elders in Europa klommen tegen het einde van de dag naar mooie winsten. Londen kreeg er 1,2% bij, Parijs 1,5%. De beurs van Frankfurt won 1,9%.

Op het moment dat hier de slotbel klonk, stond Wall Street eveneens hoger. De Dow Jones-index won 1,2%. De S&P500 en technologiebeurs Nasdaq noteerden beide 1% hoger. De Nikkei gaf vanochtend licht terrein prijs.

Banenrapport

Het belangrijkste nieuws was voor beleggers het Amerikaanse banenrapport dat om half drie werd gepubliceerd. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei sterker gegroeid dan in de voorgaande maand. Vorige maand werden er 175.000 banen gecreëerd in de Amerikaanse economie (exclusief de agrarische sector). Daarmee was de banengroei iets sterker dan verwacht.

Handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital noemde voorafgaand aan de publicatie de reactie op het Amerikaanse banencijfer interessanter dan het cijfer zelf. "Een niet zo goed rapport kan steun geven in de markt, omdat de Fed de kwantitatieve verruiming dan in stand houdt." Tot aan vanmiddag half drie blijft het kwakkelen op de beurs, zag Jurgens. "We hebben de afgelopen tijd een verschuiving gemaakt. Eerst werd negatief nieuws positief geïnterpreteerd, nu zorgt positief nieuws juist voor lager koersen."

Volgens beleggingsstrateeg Simon Wiersma van het ING Investment Office waren de cijfers niet overwegend positief of negatief. "In mei overtrof de groei de verwachtingen, maar de cijfers over een maand eerder werden naar beneden bijgesteld. Bovendien steeg de werkloosheid tot 7,6%."

Wiersma houdt er zelf rekening mee dat de Fed vanaf september voorzichtig de steunmaatregelen gaat afbouwen. "Maar het blijft een tweestrijd of de macrocijfers nou sterk genoeg zijn, of dat de economie nog niet op eigen benen kan staan. Uit de macrodata komt nog geen eenduidig beeld." Volgens de beleggingstrateeg zal de Fed eerder te lang doorgaan met stimuleren dan de geldkraan te vroeg dichtdraaien. "Daarmee wordt de groei in de kiem gesmoord."

Dat de financiële markt er desondanks niet helemaal gerust op is, heeft volgens Wiersma te maken met het beperkte effect dat de stimulering heeft gehad. "De koersen van aandelen zijn wel gestegen, maar de winstgroei is bijvoorbeeld niet naar boven bijgesteld. De markt is dus nog heel erg afhankelijk van de verruiming door de Fed."

Hij verwacht dat de ogen van beleggers ook de komende week gericht blijven op wat de Fed gaat doen. "De afgelopen week was een terechte correctie na de stijging van de eerste maanden van het jaar. De komende tijd wordt beweeglijker, ook de euro en de yen worden sterker dan de dollar."

Verder konden beleggers zich richten op een cijfer over de Duitse export, die in april steeg. Het overschot op de handelsbalans was over april wel lager dan over maart. Ook waren er cijfers over de industrie, bijvoorbeeld uit ons eigen land. Onze industriële productie  daalde in april met 1,9% op jaarbasis. In Duitsland steeg de productie in de industrie in april met 1,8% ten opzichte van voorgaande maand, dat was sterker dan verwacht.

Herstel voor KPN

In de AEX sloot KPN als grootste stijger, het telecombedrijf kreeg er 6% bij op €1,55. Koopjesjagers grepen een dag eerder ook al hun kans, omdat KPN deze week een historisch dieptepunt bereikte.

De financials zaten vanaf het einde van de middag ook stevig in de lift. ING sloot 2,9% hoger op €6,97, de Nederlandse banken mogen hun bijdrage aan de kosten van de nationalisering van SNS Reaal gespreid betalen. Aegon won 2,8% op €5,17. Toeleverancier voor de chipindustrie ASML ging 2,1% hoger het weekeinde in op €61,04.

Air France KLM eindigde met een min van 3,1% op €7,22 onderaan. De luchtvaartcombinatie zag afgelopen maand op jaarbasis het aantal passagiers dat vervoerd werd sneller toenemen dan de capaciteit; in dat opzicht steeg dus de bezettingsgraad. Beleggers waren echter niet tevreden.

Roestvrij staalbedrijf Aperam sloot 2,2% lager op €9,65. Het bedrijf zal uit de AEX verdwijnen, zo bleek uit een herziening. Zijn plaats wordt ingenomen door Gemalto, een beveiligingsbedrijf, dat op de lokale markt een koerswinst van 1,7% noteerde op €66,07.

TNT Express zakte 1,2% op €5,75.

In de Midkap-index sloot TomTom 2,7% hoger op €3,96. Delta Lloyd ging 2,6% omhoog op €15,30 gesteund door een gehandhaafd koopadvies door Citigroup en een koersdoelverhoging naar €19. Bouwbedrijf Bam werd 2,4% meer waard op €3,75.

Voedingsmiddelenbedrijf Wessanen klom 0,5% op €2,83. Het bedrijf zal verdwijnen uit de AMX en onderdeel gaan uitmaken van de AScX.

Nieuwe Steen won 0,2% op €5,17. Er was optimistisch nieuws rond de Israëlische onderneming Habas, die 21 procent van Nieuwe Steen in handen heeft. Schuldeisers van Habas stemmen binnenkort waarschijnlijk in met een overnamebod van een andere partij (Aspen), stelt ING.

Unit4 was de enige verliezer onder de middelgrote fondsen, het aandeel sloot 0,2% lager op €27,08.

AScX-fonds Holland Colours steeg 5,4% op €27,30, gesteund door een verhoogd koersdoel voor de pigmentfabrikant door SNS Securities.

Volg hier live de actuele koersontwikkelingen op het Damrak

Heeft u voor ons een beleggingstip ? Geef deze dan hier svp door!

Meer financiëel autonieuws ? Bezoek dan ook onze Auto & Geld-site!