Nieuws/Financieel
1099900
Financieel

Rally in de maak?

De Europese Centrale Bank loopt met het idee te spelen om de depositorente negatief te maken. Als de ECB dit daadwerkelijk doorvoert, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de markten. Het plan is natuurlijk het toppunt van waanzin en verder bewijs dat ons financieel stelsel een groot piramidespel is. Waanzin of niet, er kan wel wat aan worden verdiend.

Geforceerde banken

Als u wilt weten hoe waanzin eruit ziet dan is dit plannetje van de ECB wellicht een mooi voorbeeld. De depositorente is de rente die de ECB geeft aan de banken die hun overtollige reserves (bedragen nu meer dan €100 miljard) bij haar aanhouden. De depositorente staat al een tijdje op 0 procent, wat dus betekent dat banken geen rente ontvangen over de reserves die ze bij de ECB hebben gestald. Als de ECB de depositorente dus negatief zou maken, dan moeten banken dus betalen om geld bij de ECB te stallen. De meeste banken zullen dan naar verwachting hun reserves bij de ECB weghalen en voor iets anders gebruiken.

ECB als bellenblazer

Het officiële praatje is dan dat banken deze ongebruikte reserves gaan aanwenden om meer krediet te verlenen. Probleem is echter dat die bedrijven die een krediet willen hebben meeste al in de problemen zitten (en dus geen krediet krijgen) terwijl de gezonde bedrijven nauwelijks behoefte hebben aan krediet want ze zien dat de consument in crisis verkeert. Bij particulieren zie je min of meer hetzelfde patroon. Consumptie en investeringen zijn dus nu niet populair, maar ja, als geld lenen zo goedkoop is dan is het aangaan van een lening wel erg aantrekkelijk. Deze leningen worden dan vaak aangegaan met het doel te speculeren met aandelen, obligaties en vastgoed (dat laatste zie ik in de EU niet gebeuren). Naar alle waarschijnlijkheid zal een groot gedeelte van deze reserves dus niet worden gebruikt voor het maken van investeringen in kapitaalgoederen of consumptie, maar wel voor het spelen op de beurs. Gecombineerd met fractioneel bankieren, kan het bedrag van €100 miljard zo uitgroeien tot wel €1000 miljard. Dit is een erg rooskleurige voorstelling van zaken, maar geeft wel de potentie weer van die €100 miljard aan overtollige reserves. Hoe dan ook, het effect van een negatieve depositorente op de aandelen- en obligatiemarkten zal onverminderd positief zijn (ceteris paribus, ofwel, zolang Japan, VS, VK, et cetera niet imploderen).

Wanneer?

Gisteren heeft de ECB besloten de depositorente op 0 procent te houden en de vraag dient zich aan wanneer zij bereid is om deze in het negatieve te drukken. De verkiezingen in Duitsland (22 september 2013) en slecht nieuws zal de timing naar mijn mening bepalen. Zo is zowel de huidige correctie (en ik hoop dat die nog even doorgaat want ik heb AEX puts) als aanhoudend slechte economische cijfers een mooie voedingsbodem voor zo’n besluit. Met 22 september in het achterhoofd zal een negatieve depositorente wel snel moeten komen wil het Frau Merkel helpen in haar verkiezingsstrijd. Het duurt immers even voordat het geld zijn weg vindt naar de markt. De beren (zoals ik) moeten dus erg op hun hoede zijn, want een ECB/Merkel rally is dus wellicht in de maak. Gevaren zijn er echter ook want als, bijvoorbeeld, Japan implodeert, dan zal een negatieve depositorente weinig uitmaken. Mocht de depositorally er komen, dan gaat het niet een gezonde rally zijn, die onderbouwd wordt door een sterk verbeterende economie. Nee, dit gaat een waanzinsrally worden, maar waanzin is big business tegenwoordig… 

Alexander Sassen van Elsloo is oprichter van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere Kepler, MF Global en Rabo Securities.