Nieuws/Financieel
1099951
Financieel

Toch in aandelen

,,Waarom doen jullie niets in aandelen?” Die vraag kwam niet van een cliënt, maar van een kennis van hem. We zaten bij ons op kantoor aan een broodje met de cliënt, zijn financiële raadsman en Willem Okkerse. En de onbekende kennis. Hij had een half uur lang geduldig zitten luisteren en met deze vraag mengde hij zich in het gesprek.

Aanleiding was de bespreking van alle resultaten, ook die in aandelen. De cliënt heeft namelijk niet alleen een deel van zijn vermogen aan ons toevertrouwd voor beleggingen in vastrentende waarden, ook neemt hij op individuele basis deel in twee aandelenproducten op basis van de selectie van Okkerse.

AEX en S&P Magnificent 20

In de ene portefeuille zitten uitsluitend aandelen uit de AEX en volgens de weging van de AEX. Alleen fondsen met een positieve OK-Score komen in aanmerking voor opname. De tweede selectie is de S&P Magnificent Twenty portefeuille. Deze portefeuille bestaat uit twintig ondernemingen uit de S&P 100 index. Aan het begin van het jaar worden de twintig beste bedrijven geselecteerd, waar in elk een belang van 5% wordt genomen.

De resultaten stemmen tevreden want de cliënt boekt sinds de start, in oktober van vorig jaar, met beide portefeuilles een mooie plus. De AEX selectie rendeert tot vandaag +11,5%, de S&P Magnificent Twenty staat op +9,5% (in euro’s; +10,9% in dollars).

Het beste van het beste

Zoals gezegd, luisterde de kennis (‘wij hebben geen financiële geheimen voor elkaar’) aandachtig toe, totdat hij de bovenstaande vraag stelde. Zijn argument was dat we ons wel profileerden als specialist in vastrentende waarden, maar dat we tot nu toe vragen over beleggen in aandelen van ons afhielden. ,,Zo laat je toch business liggen en je laat je klanten niet profiteren van het systeem van Okkerse”, sprak hij.

Daar had hij een punt. De rest van de lunch ging over de manier waarop we het nieuwe product aan de man moesten brengen. Okkerse vertelde dat hij nog een derde selectie aan de twee bestaande ging toevoegen. Die selectie zou bestaan uit bedrijven van de opkomende markten.

,,Dan hebben we wereldwijde dekking” zei ik. ,,Als we die drie fondsen nou eens clusteren, dan hebben we van alles het beste van het beste.”

,,En je geeft de mensen die toch iets in aandelen willen een alternatief”, vulde de kennis aan. ,,Ze komen in principe voor obligaties, maar als ze iets in aandelen willen, kun je dat ook aanbieden.”

 

Winstniveau weer terug

Het was het spreekwoordelijke duwtje dat we nodig hadden. Intern hebben we ons wel vaker de vraag gesteld of we niet te negatief zijn op aandelen. Sinds het begin van de crisis is de gezamenlijke winst van de grootste bedrijven in de VS weer terug op het niveau van augustus 2007, dus daar is het bedrijfsleven de klap alweer te boven.

In Europa is de situatie minder rooskleurig, maar ook hier wordt door menig bedrijf toch wel het een en ander verdiend. Dat blijkt uit het feit dat we om de haverklap berichten over vervroegde aflossingen krijgen. Vandaag nog kwam het Franse supermarktconcern Carrefour met een bieding voor de terugkoop van drie leningen met resterende looptijden van 2014, 2015 en 2016 en waarop rentes van 4,375%, 5,125% en 5,375% betaald worden. Dit zijn niet direct de allerlangste looptijden en de allerhoogste coupons maar als Carrefour dit al teveel vindt, dan klotst het geld kennelijk tegen de plinten op.

Aangemoedigd door dit soort berichten zijn de voorbereidingen voor het ‘OK-Wereldfonds’ inmiddels in volle gang en willen we het startschot in augustus of september geven.

 

Ron Boer is partner bij Het Effectenhuis Commissionairs B.V., een onafhankelijke beleggingsonderneming op het gebied van vermogensbeheer en beleggingsadvies. Onze specialiteit is de advisering en handel in obligaties. Cliënten van Het Effectenhuis kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder.