Nieuws/Financieel
1100158
Financieel

Markt zet zich schrap voor arbeidsdata VS

Het is vandaag een zeer belangrijke handelsdag met de publicatie van de Amerikaanse arbeidsdata over de maand mei. Diverse marktvolgers typeren de vanmiddag half drie te publiceren arbeidsdata als het meest belangrijke arbeidsrapport in jaren.

Het kan het signaal geven dat de Fed op de  vergadering van 19 juni aanstaande kan beslissen om QE af te gaan bouwen.

De gemiddelde consensusverwachting van de door Bloomberg geraadpleegde analisten is een groei met 167.000 arbeidsplaatsen bij een onveranderd werkloosheidspercentage van 7,5 procent. In de maand april werd een arbeidsgroei gerealiseerd met 165.000 banen bij een werkloosheidspercentage van 7,5 procent.

ADP

Beleggers nemen in aanloop naar de publicatie vanmiddag een voorzichtige houding aan want het belangrijkste arbeidsrapport kan eigenlijk in beide richtingen verrassen. Indien het ADP-rapport over private arbeidsdata als leidraad wordt genomen, een groei met slechts 135.000, zal dat de markt teleurstellen.

Een teleurstellend en slechter dan verwacht cijfer kan de markt de overtuiging geven dat de Fed voorlopig haar voet op het QE gaspedaal zal houden en nog niet zal beslissen tot gradueel af bouwen. Aan de andere kant zal een slecht cijfer de markt ook het harde bewijs geven dat het ingezette Amerikaanse economische herstel vertraging aan het oplopen is.

Verruiming

Afgelopen maandag reageerde Wall Street fors negatief op de slechte ISM Manufacturing index data die met een uitkomst van 49,0 duidde op een krimp van de Amerikaanse industriële activiteiten in de maand mei. Dus het is geen uitgemaakte zaak meer dat slecht nieuws uitwerkt als goed nieuws voor de koersen.

Toch verwacht ik bij een slechter en veel minder dan verwacht aantal banen een positieve koersuitslag op Wall Street doordat beleggers dan concluderen dat het $ 85 miljard grote kwantitatieve verruimingsprogramma nog niet zal worden verminderd. Tenminste nog geen aankondiging hiervan op de aanstaande vergadering van 19 juni.

Positieve bijstelling

Er wordt echter gefluisterd dat het Amerikaanse arbeidsrapport over de maand mei wel eens 200.000 nieuwe banen zou kunnen opleveren met een verder gedaald werkloosheidspercentage tot 7,4 procent. Ook worden er opwaartse positieve bijstellingen verwacht over de voorgaande maanden. Een sterk arbeidsrapport zal de markt schrik aanjagen wat betreft het QE programma.

De markt zal vandaag na de publicatie van de Amerikaanse arbeidsdata over de maand mei de eerste voorlopige conclusie trekken over de status van het QE programma. Een banengroei van 180.000 of meer zal de druk op de Fed opvoeren om QE eerder dan later gradueel af te bouwen. De rente naar boven en Wall Street onderuit.

De markt is vandaag volledig gefocust op de Amerikaanse arbeidsdata en betitelt het als het meest belangrijke cijfer in lange tijd.  De marktreactie kan dan ook heftig worden na de publicatie.  Fed voorzitter Bernanke heeft afgelopen 22 mei verklaard dat de Fed economische data afhankelijk zal beslissen en dat vooral  huizenmarkt-  en de arbeidsdata erg belangrijk zijn.

Huizenmarkt en autoverkopen

De huizenmarkt en de autoverkopen zijn beduidend in herstel gekomen en als dan ook de arbeidsmarkt volgt, dan hoeft er verminderd worden gestimuleerd. Wall Street kan dan in een transitie fase gaan komen waarin de Amerikaanse aandelenmarkten van een Fed gedreven liquiditeit klimaat worden gedraaid naar een marktklimaat wat is gebaseerd op de fundamenten.

Tot begin deze week dacht de meerderheid van de marktpartijen in Amerika dat de Fed voorlopig nog  niet zal beginnen met een afbouwschema van haar QE programma. De door Fed voorzitter Bernanke afgegeven doelstellingen van een werkloosheid van 6,5 procent ( nu 7,5 ) en een inflatie van 2,5 procent ( nu 1,1 ) zijn nog lang niet bereikt, dus is er geen enkele reden om nu al af te bouwen.

St. Louis Fed President James Bullard verklaarde recent op CNBC dat de 6,5 procent werkloosheidsdoelstelling en een  2,5 procent inflatie,  parameters van de FOMC zijn die eerst moeten zijn gerealiseerd, om dan pas de ultra lage rentevoet van 0 tot 0,25 procent te verhogen. 

Bullard verklaarde dat de Fed het QE programma wel degelijk kan terug schalen als de 6,5 procent werkloosheidsdoelstelling of de 2,5 procent inflatie nog niet zijn bereikt.  Deze te bereiken papameters werken alleen om de rente te verhogen en niet voor een mogelijk begin om QE af te bouwen. Een zeer interessante uitspraak van de Fed president van St. Louis James Bullard.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.