Nieuws/Financieel
1101299
Financieel

KPN valt bij dalende AEX

Het Damrak is de nieuwe week slecht begonnen. Positief nieuws over de Europese economie werd overschaduwd door tegenvallers uit de VS en China. Vooral  KPN had het zwaar, maar ASML en Aperam liepen eveneens stevige verliezen op. PostNL was een van de weinige stijgers.

De AEX-index sloot na een volatiele handelsdag 0,6% lager op 361,1 punten. De Midkap-index ging 0,7% omlaag naar 535,8 punten.

Elders in Europa belandden de beurzen ook in het rood. Frankfurt en Parijs daalden 0,8% respectievelijk 0,7%.

De handelsdag stond in het teken van inkoopmanagersindices, zo benadrukte beleggingsstrateeg Joost van Leenders (BNP Paribas). ,,Het cijfer uit China viel tegen, maar later bleek dat de krimp van de Europese economie vrijwel een halt is toegeroepen. Een zwak cijfer uit VS werd vervolgens door beleggers negatief uitgelegd."

Van Leenders verwacht dat de beurzen de komende maanden zullen blijven kwakkelen, na tot medio mei een fraaie opmars te hebben gekend. ,,Er is meer onzekerheid ontstaan over het monetaire beleid in de VS. Deze zal zelfs niet voorbij zijn als de Fed het huidige obligatieopkoopprogramma van maandelijks $85 miljard zou afbouwen, wat mogelijk tegen het einde van het jaar gebeurt. Een daadwerkelijke correctie zie ik echter pas optreden als er twijfels komen over het nu voorziene herstel van de Europese economie in het tweede halfjaar."

KPN de diepte in

KPN was hekkensluiter met een verlies van 5,3% op €1,41, het laagste niveau in nagenoeg twaalf jaar. ,,KPN wordt geconfronteerd met negatieve maatregelen van toezichthouders en heeft geen verdienmodel", aldus handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital.

ASML viel door winstnemingen 2% terug naar €63. Eind vorige maand tikte de chipmachinefabrikant nog de hoogste stand ooit aan.

Roestvrijstaalproducent Aperam zakte 1,9% naar €10,25.

Bodemonderzoeker Fugro volgde met verlies van 1,6%.

PostNL eindigde met een plus van 0,7% op €2,12 bovenaan. Het postbedrijf ging vrijdag al stevig omhoog na een positieve winstbijstelling.

Air France KLM steeg 0,6% naar €7,55, doordat de internationale luchtvaartorganisatie IATA zijn winstverwachting voor de sector voor dit jaar verhoogde.

BAM aan kop

Bij de middelgrote fondsen eindigde BinckBank met een min van 3,3% op €6,84 onderaan. Mogelijk mede omdat topman Koen Beentjes benadrukte dat de toenemende regelgeving brokers op extra kosten jaagt. TomTom navigeerde 2,1% omlaag naar €3,97.

Softwarebedrijf Unit4 daalde 1,1% naar €26,90, na het bericht dat bestuursvoorzitter Chris Ouwinga per 1 januari 2014 vertrekt.

BAM eindigde met een plus van 1,3% op €3,89 aan kop. Beleggers waren blij met het nieuws dat de bouwer samen met VolkerRail voor ruim €140 miljoen de sporen rond Utrecht gaat ontvlechten en vernieuwen.

Smallcap Cryo-Save zakte 9,6% naar €1,81 op het nieuws dat Salveo aanstuurt op een samenvoeging van de stamcelopslag- en verwerkingsactiviteiten van beide bedrijven. Daardoor is het onwaarschijnlijker geworden dat het Luxemburgs/Zwitserse bedrijf binnenkort met een openbaar bod komt.

Beter Bed won 4,2% op €13,55, na een adviesverhoging door de Rabobank van 'afbouwen' naar 'kopen'. De bank ziet een aantrekkelijk koerspotentieel voor deze achterblijver op de beurs, gelet op het voorziene winstherstel vanaf het derde kwartaal.

Volg hier live de actuele koersontwikkelingen op het Damrak