Nieuws/Financieel
1101478
Financieel

China slaat slag op metaalmarkt

Het Chinese voorraadagentschap (SRB) heeft grote hoeveelheden metalen gekocht op de internationale markt. Het is voor het eerst sinds de financiële crisis dat het staatsbureau zich op de internationale metalenmarkt begeeft. Peking profiteert met de inkoop van de prijs van grondstoffen, die zich op het laagste niveau in jaren bevindt.

Het Chinese staatsagentschap sloeg ongeveer 30.000 ton nikkel in en informeerde de afgelopen weken ook naar de mogelijkheid koper in te slaan, vertellen anonieme handelaren aan de Financial Times. Het inslaan van grote hoeveelheden metalen kan een teken zijn dat China vertrouwen heeft in de toekomstige consumptie. De afgelopen tijd teerde China juist in op zijn voorraad.

Strategisch

Enkele handelaren schatten dat het staatsagentschap naast nikkel loert op een totale import van 200.000 tot 300.000 ton koper. Koper is een belangrijke grondstof voor China. Het metaal, dat in zo'n beetje alle bedrading wordt gebruikt, is noodzakelijk voor de industrialisatie van het land. Tegelijkertijd is China erg afhankelijk van de import van koper, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aluminium en zink, die voldoende op de Chinese markt te verkrijgen zijn.

Prijsdaling

Begin 2009, toen de grondstoffenprijzen ook erg laag waren, kocht het Chinese voorraadagentschap ook al groot in. De aankoop stutte toen de dalende prijzen, mede door de verwachting dat China massaal metalen in zal slaan wanneer de prijs onder een bepaald niveau daalt.