Nieuws/Financieel
1101550
Financieel

AFM beboet KPMG bijna €900.000

Accountantskantoor KPMG moet boetes van €871.250 en €10.000 betalen. Volgens de AFM deed KPMG te weinig om een slecht functionerend onderdeel van haar stelsel van kwaliteitsbeheersing te repareren. Dit stelsel bestaat uit procedures, beschrijvingen en standaarden die door alle medewerkers van de accountantsorganisatie moeten worden gevolgd.

Dat maakt de AFM bekend in een persbericht. De waakhond waarschuwde het accountantskantoor al eerder dat het iets moest doen aan het onderdeel, de opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling (OKB).

Gebreken

De AFM spreekt over ´ernstige gebreken in de opzet, werking en naleving van de OKB-procedure´.`De procedures, beschrijvingen en standaarden die KPMG gebruikte voor OKB waren op onderdelen onjuist en onvoldoende uitgewerkt´, vindt de AFM verder.

Mede hierdoor wisten medewerkers soms niet welke werkzaamheden zij moesten verrichten. De OKB is verplicht bij de wettelijke controle bij onder meer beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeraars. De boete van de AFM is vanwege problemen in de periode februari 2008 tot juli 2009.