Nieuws/Financieel
1101577
Financieel

null

‘Lager begin AEX’

De effectenbeurs in Amsterdam begint maandag waarschijnlijk lager aan de maand juni. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met verliezen openen. Beleggers maken zich op voor een beursweek die vooral zal worden bepaald door het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag en het officiële banencijfer uit de Verenigde Staten op vrijdag.

,,De AEX opent zo’n 2 punten lager. Er is weinig spannends gebeurd afgelopen weekeinde, maar de markten zijn redelijk onvoorspelbaar geworden. In Azië gaat Japan weer flink onderuit. Voor de rest is het vandaag vooral uitkijken naar de industriecijfers uit de eurozone en de VS”, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Cryo-Save maakte maandag bekend dat Salveo geen openbaar bod zal doen op het bedrijf. Het Luxemburgs bedrijf wil echter dat zijn Zwitserse stamcelbank Salveo Biotechnology samen gaat met de Nederlandse stamcelbank.

Unit4

Unit4 liet weten José Duarte per 1 januari 2014 te willen benoemen als opvolger van bestuursvoorzitter Chris Ouwinga, die in een wijziging van de bestuursstructuur niet-uitvoerend directeur en president wordt. Duarte is afkomstig van de Duitse softwaregigant SAP.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen maandag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio sloot 3,7 procent lager. De lagere slotstanden op Wall Street, gemengde industriecijfers uit China en een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgden voor een negatieve stemming op de Japanse beurs.

New York

De aandelenmarkten in New York sloten vrijdag met verlies een goede maand mei af. Sterke cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de industrie gaven beleggers het gevoel dat de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid kan gaan terugschroeven.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,4 procent lager op 15.115,57 punten. De brede S&P 500 zakte 1,4 procent tot 1630,74 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 1 procent tot 3455,91 punten. De S&P sloot de zevende maand met winst op rij en ging in mei met 2,1 procent omhoog.

Ook de Europese aandelenbeurzen sloten op de laatste handelsdag van mei met stevige verliezen. De stemming werd gedrukt door een onverwachte daling van de Duitse detailhandelsverkopen en een verdere stijging van de werkloosheid in het eurogebied.

AEX

De AEX-index in Amsterdam daalde 1,2 procent tot 363,38 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 539,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,6 en 1,2 procent. De breed samengestelde Stoxx Europe 600-index wist in mei voor de twaalfde maand op rij winst te boeken.

De euro was maandag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3018 dollar waard, tegen 1,2962 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 91,75 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper, op 100,22 dollar.