Nieuws/Financieel
1101584
Financieel

Juni begint in mineur

De maand juni begint op de Europese beurzen met lagere koersen in reactie op een fors lager gesloten Wall Street afgelopen vrijdagavond waar beleggers in de laatste handelsuren van de maand mei grof winst namen. De Dow Jones draaide van 0,4 procent plus naar een verlies van 1,36 procent op het slot. De Europese beurzen moeten hiervoor nog worden verdisconteerd.

Bovendien koerst de Japanse Nikkei vanochtend nog eens 3,7 procent lager wat het verlies van de Japanse hoofdgraadmeter in ruim anderhalve week bijna 19 procent maakt. Extreme nervositeit en volatiliteit blijven het sentiment bepalen in Japan.  De Nikkei was abnormaal hard gestegen, ruim 85 procent, sinds half november vorig jaar in reactie op de ongekend agressieve stimulatiepolitiek maar de Japanse beurs is nu officieel in een neerwaartse correctie die volgens sommigen nog wel even kan aanhouden.

De officiële Chinese PMI Manufacturing Data, inkoopmanagerindex uit de belangrijke verwerkende industrie, kwam afgelopen zaterdag uit op 50,8 wat lager was dan de verwachting, maar wat wel weer op voorzichtige groei duidt. De slechter dan verwachte Chinese industriële groeidata werkt vanochtend negatief uit voor de koersen op onder andere de Japanse Nikkei.

Maar ook de zeer sterke Amerikaanse economische data van afgelopen vrijdagmiddag werken negatief uit in Japan vanochtend. Good News is Bad News voor de koersen.  Het beste en hoogste consumentensentiment sinds juli 2007 en de sterkste bedrijvenactiviteit in de regio Chicago in 14 maanden tijd, voedde speculatie dat de Fed eerder dan later zal beginnen met gradueel afbouwen van QE.  De sterke data werkten vrijdag ook negatief op Wall Street.

De Amerikaanse staatsobligatie renten stegen afgelopen vrijdag ook in reactie op de sterke economische data. De 10-jarige benchmark staatsobligatierente steeg tot 2,15 procent. Afgelopen 16 april noteerde de Amerikaanse 10jarige nog een niveau van 1,60 procent. De marktspeculatie dat de Fed binnenkort zal beginnen met het gradueel afbouwen van haar QE programma stuwt de rente steeds verder op.  En stijgende rente en een stijgend Wall Street gaan niet samen.

Vanochtend komen vanuit Europa en de eurozone ook de publicaties van de PMI data en vanmiddag vier uur wordt in Amerika de ISM Manufacturing index gepubliceerd, inkoopmanagerindex uit de verwerkende industrie, die wordt verwacht op 51,0 ten opzichte van 50,7 over april. Een beter dan verwachte ISM manufacturing data vanuit Amerika kan dus negatief uitwerken op Wall Street en de rente weer verder opstuwen.

De voorlopige conclusie van de markt over de QE agenda van de Fed zal worden getrokken aanstaande vrijdagmiddag na de publicatie van het arbeidsrapport over de maand mei. De gemiddelde analistenverwachting van Bloomberg zijn 167.000 nieuwe banen bij een onveranderd werkloosheidspercentage van 7,5 procent. Geen al te hoge verwachtingen wat betreft het aantal nieuwe banen wat dus relatief gemakkelijk beter kan uitvallen.

Stel dat er in de maand mei in Amerika meer dan tweehonderdduizend nieuwe banen zijn bijgekomen, dan zal dat de Amerikaanse rente fors opstuwen en waarschijnlijk tot een zeer forse verkoopgolf leiden op Wall Street. De markt zal dan de voorlopige conclusie trekken dat zeer binnenkort QE gradueel zal worden verminderd.

Maar ook zullen de financieringskosten voor meerdere eurozone landen waarschijnlijk weer stijgen op de steeds sterker wordende speculaties dat de Fed binnen afzienbare tijd een begin zal maken met het afbouwen van haar QE programma. In de laatste anderhalve week zien we alweer duidelijk oplevende staatsobligatierenten in Spanje en Italië.

De economische situatie in de eurozone blijft uitdagend volgens ECB voorzitter Draghi in een speech gehouden op zijn trip naar China. De ECB verwacht geen of niet veel van een verbetering voor eind van dit jaar. toch wist Draghi nog wat positiefs te zeggen door te verklaren dat hij een paar signalen van mogelijke verbetering in de eurozone heeft geconstateerd. Welke, zei hij er niet bij.

De ECB komt aanstaande donderdag met haar rentebesluit en begeleidende persconferentie. De ECB zal op de aanstaande vergadering haar groei en inflatieverwachtingen voor de eurozone voor dit jaar verder updaten. De zwakke en slechter dan verwachte eurozone data van de laatste weken voeren de druk op de ECB verder op om aanstaande donderdag met additionele onconventionele stimulatiemaatregelen te komen.

Op de afgelopen mei vergadering verlaagde de ECB de rente met 25 basispunten tot een stand van 0,50 procent. De gemiddelde analistenverwachting is dat de Fed de rente onveranderd zal houden maar dat er bijvoorbeeld een nieuwe ronde aan lange termijn herfinancieringmogelijkheden met extra lange looptijden tegen ultra lage kosten zal worden aangekondigd. LTRO 3.

Maar dat lost de kern van de eurozone crisis niet op. Het begin van het einde van de eurozone crisis begint met het schoonmaken en herkapitaliseren van de geïnfecteerde banken in de eurozone. Dan kan normale kredietverlening weer opgang komen en zal het vertrouwen onder bedrijven en bevolking weer toenemen en zal de alsmaar stijgende werkloosheid worden gekeerd. Wanneer beginnen we hier mee?

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.