Financieel/Geld

Een op de drie geeft pensioenfonds onvoldoende

Door Redactie DFT

BAKKER, RONALD

Nederlanders zijn niet enthousiast over hun pensioenfonds. Een derde geeft zijn fonds een onvoldoende.

BAKKER, RONALD

Dat blijkt uit onderzoek onder 700 Nederlanders van adviesbedrijf Mercer waar Amweb over bericht. Gemiddeld deden de pensioenfondsen het wel iets beter dan vorig jaar. Toen scoorden ze een 5,9 terwijl de fondsen nu een 6,1 bij elkaar schraapten.

Ook daalde bij minder mensen het vertrouwen in pensioenfondsen. Dit jaar gebeurde dat bij 17%, vorig jaar had 27% minder vertrouwen.

Bonussen

Het vertrouwen in pensioenfondsen loopt vooral een deuk op door bonussen. De afkeer tegen bonussen staat elk jaar met stip op nummer één als mensen moeten aangeven wat zou moeten veranderen om het vertrouwen te vergroten. Daarnaast willen meer mensen zelf bepalen wat ze met hun uitkering kunnen doen, die optie is gestegen van de 7e naar de 3e plek.

De wens om meer keuzevrijheid verbaast Marc Heemskerk, pensioenconsultant bij Mercer, niet. „Als pensioenen tegenvallen, bijvoorbeeld bij niet indexeren, zijn we al gauw geneigd te denken dat we het zelf beter kunnen dan een bestuur van een pensioenfonds.” Volgens hem kunnen pensioenfondsen hier wel iets mee. „Kijk naar de Denen, waar deelnemers meer keuzevrijheid hebben en ook tevredener zijn.”

Perceptie

Dat geldt niet per se voor bonussen. „Er is geen bestuurder die direct van een pensioenfonds een bonus ontvangt, alleen indirect. Het is dus met name de perceptie van de deelnemers dat ze een vette bonus ontvangen.”

Lees meer over